De winnaars van de Appeltjes van Oranje 2018 samen met Koning Máxima en Koning Willem-Alexander. Foto: Oranje Fonds – Bart Homburg.
De winnaars van de Appeltjes van Oranje 2018 samen met Koning Máxima en Koning Willem-Alexander. Foto: Oranje Fonds – Bart Homburg. (Foto: )

Buddy to Buddy uit Zutphen krijgt Appeltje van Oranje

ZUTPHEN - Buddy to Buddy uit Zutphen heeft woensdag 6 juni een Appeltje van Oranje in ontvangst genomen. Oprichters Armijn van Roon (35) en Willemijn Voorham (33) kregen de prijs op Paleis Noordeinde uit handen van Koningin Máxima. Ook Excel Arts Academy (Curaçao) en YETS Foundation (Vlaardingen) ontvingen een Appeltje van Oranje.

Het Oranje Fonds reikt de Appeltjes van Oranje jaarlijks uit aan drie organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. Ieder jaar draaien de prijzen om een ander thema. In 2018 is dit 'Jong en sociaal ondernemend', wat betekent dat de Appeltjes dit jaar naar jonge mensen gaan die zich met hart en ziel inzetten voor een socialere samenleving. Het Grote Appeltje wordt toegekend aan het initiatief dat het meest opvalt in bereik.

Buddy to buddy
Buddy to Buddy koppelt (ex-)vluchtelingen en Nederlanders aan elkaar als maatjes. Armijn van Roon en Willemijn Voorham startten Buddy to Buddy in 2015, toen de discussie in Zutphen oplaaide over de komst van een asielzoekerscentrum in de stad. Met Buddy to Buddy willen zij niet alleen vluchtelingen uit hun sociale isolement halen, maar ook de betrokkenheid en het begrip van Nederlanders vergroten. De organisatie is inmiddels actief in Zutphen, Breda en Utrecht.

Excel Arts Academy en YETS Foundation
Shelomi Doran-Bakhuis heeft op haar 18e Excel Arts Academy opgericht en biedt daarmee jongeren de kans om zich te ontwikkelen en het beste uit henzelf te halen. Ze doet dit door de focus te leggen op hun creativiteit, in plaats van op een cognitieve manier van leren en presteren. Zij was zelf helaas niet in de gelegenheid de prijs in ontvangst te nemen. Namens haar waren andere medewerkers van Excel Arts Academy aanwezig bij de prijsuitreiking.
Ook YETS Foundation viel in de prijzen. Voormalig basketbalprofessional Peter Ottens (30) kreeg dankzij zijn sterke thuisbasis de kans om zijn dromen na te jagen. Hij realiseerde zich dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Om jongeren die in kwetsbare situaties opgroeien op het juiste pad te houden heeft hij in 2013 YETS Foundation opgezet.

De prijs
De drie winnaars van een Appeltje van Oranje krijgen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Een van de beeldjes is het Grote Appeltje van Oranje. Die wordt toegekend aan het initiatief dat het meest opvalt in bereik. Dit jaar is het Grote Appeltje naar Excel Arts Academy gegaan. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. In lustrumjaren wordt dit door Koning Willem-Alexander gedaan. Dit jaar worden de Appeltjes van Oranje voor de 16e keer uitgereikt.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Meer berichten