Foto:
Columns

Column Henrieke Schoonekamp - Witte Lint

Witte Lint

"Zijn die bomen nou al eens wit geweest?" vraag ik aan degene die achter het stuur zit. Hij haalt zijn schouders op en zegt dat ze een week of wat geleden wit zijn geweest. Verdorie, heb ik dat gemist! Is het Witte Lint eindelijk wit, heb ik dat niet gezien. Toch jammer.

Afgelopen week las ik in deze krant dat de Perenprachtkever heel veel bomen heeft aangetast en dat de nog niet aangetaste bomen behandeld gaan worden met knoflookextract. Wat ik dacht? Dat de redactie van deze krant een feestje heeft gevierd en dat dit artikel was geschreven onder invloed van de nodige alcoholdampen. Echt.

Perenprachtkevers op meidoorns?? Knoflookextract op bomen??

Het artikel bleek echter heel nuchter te zijn geschreven en nog waar te zijn ook. Tweehonderdenzestig bomen gaan er gekapt worden. Omdat die perenprachtkever er gangenstelsels in vreet. Ik had nog nooit van het beest gehoord. Beest ook niet van mij waarschijnlijk. Maar door z'n naam zou ik het beestje verwachten in boomgaarden vol met sappige peertjes. Niet in een enorme rij meidoorns. Nieuwsgierig als ik ben zoek ik op Google naar hoe het beest eruit ziet. Ook door z'n naam verwacht ik een heel mooi kevertje. Nou valt te twisten over smaak, maar het langwerpige bruine kevertje wat ik op mijn scherm zie, vind ik niet prachtig.

Maar ik moet toegeven, het beest heeft stijl. Want ze zijn niet in zomaar een willekeurig rijtje meidoorns gaan zitten. Nee, in een 1,6 miljoen kostend kunstproject. Het beestje heeft ook lef. Want probeer maar eens om in het Rijksmuseum een schilderij van 1,6 miljoen euro aan te raken. Alarmen gaan af en de suppoost zal meteen in actie komen en u het museum uitgooien. Proberen om er een hap van te nemen of iets met voortplanting te doen in het Rijksmuseum, dat gaat nooit lukken. Deze kevertjes wel hoor. Al maanden als het niet langer is. Dus ondanks al dat geld wat het gekost heeft en nog gaat kosten, ik kan die kevertjes wel waarderen. Ze hebben lef.

Voor die bomen is het wel sneu natuurlijk. Ben je al scheef opgegroeid, word je nog opgegeten ook. En geruimd dus. De overige bomen gaan ingesmeerd worden met knoflookextract. Daar schijnt die perenprachtkever niet van te houden. Ik ook niet. Dus bij deze vergaat mijn kans om ooit aan een 1,6 miljoen kostend kunstwerk te likken. Wie er ook niet van knoflook houden? Vampieren. Dus als Zutphen straks omringd is met een knoflooklucht, is de stad wel vampiervrij. En dat allemaal dankzij die perenprachtkever. Ze zouden een kunstwerk verdienen…

Meer berichten