De meest bekende typetjes van Heit al geheurt, geïnspireerd op Jopie en Fikkie. Foto: Patrick van Gemert
De meest bekende typetjes van Heit al geheurt, geïnspireerd op Jopie en Fikkie. Foto: Patrick van Gemert

Heit al geheurt gaat theater in

Algemeen

Zutphen - Hoe lang kennen jullie elkaar? "Al van voor de geboorte", steekt cabaretier Rob van Druten meteen van wal. Samen met zijn kompaan Frans Velthuis vormen de twee het cabaretduo Heit al geheurt, waarbij plat Zutphens de voertaal is. Jarenlang presenteerden ze voor Berkelstroom TV een vast Item, waarbij Heit al geheurt vanaf de Walburgistoren in de rol van verschillende typetjes de actualiteit bespraken. Twee van die typetjes zijn geïnspireerd op de wijlen zwervers Jopie en Fikkie en naar die typetjes wordt nog steeds ontzettend veel gevraagd. Op zaterdag 29 september komen ze nog één keer tot leven in het theaterprogramma Heit al geheurt is Bek, te zien in de Hanzehof.

Door Meike Wesselink

Het begon op de voetbalclub waar Rob en Frans elkaar ontmoetten. Daar werden de eerste grappen gemaakt en er volgden er nog vele; op Koninginnedag, op feesten in het IJsselpaviljoen en bij afscheidsrecepties van wethouders. Sinds vorig jaar zijn de twee weer iedere laatste zaterdag van de maand te zien in de kelder van filmtheater Luxor met een programma in plat Zutphens. Rob en Frans nodigen interessante gasten uit, er is muziek, poëzie en het vaste Item de Schupstoel; één minuut podium voor wie maar wil. Maar o wee als het presentatieduo van Heit al geheurt het niets vindt, want dan word je uit de stoel geschupt en dat geet nèèt zachtzinnig, laten de mannen weten. "Het zit gewoon iedere keer mudvol. We halen er gasten bij uit alle lagen van de bevolking en het is echt een avondje lachen." Zutfens PLATvorm heeft een zomerstop ingelast en gaat in oktober weer van start. Het geeft Rob en Frans tijd om nog even de puntjes op de i te zetten voor de theatervoorstelling die ze eigenlijk al veel eerder op de planken hadden moeten brengen, maar nooit deden. "Het is nu of nooit zeiden we tegen elkaar", aldus Rob die weliswaar iets ouder, maar nog steeds een springlevend voorkomen heeft, net als zijn vriend. De avondvullende theatervoorstelling is er niet zomaar één. Zeker een jaar werkten de vrienden eraan. Materiaal was er genoeg, want er lagen nog heel wat grappen in de kast. 'Maar we halen er bijzondere gasten bij, een koor, cellomuziek, een sousafoon, synthesizer, gitaar en een sopraan en dat zijn echt niet de minsten. Verder kunnen we alvast beloven dat er veel interactie is met de zaal en we weten je echt wel te vinden hoor", aldus Frans.

"Met hulp van beleidsmedewerker Leo van Eden en ook de burgemeester die erg enthousiast was, hebben we het toch voor elkaar gekregen. We werken ontzettend fijn samen met de Hanzehof en hebben Zutphense sponsoren bereid gevonden ons te steunen. We vragen tien euro voor een kaartje en hopen daarmee echt iedereen te kunnen bereiken. Dat willen we omdat we Zutphen en haar inwoners een warm hart toedragen, maar ook omdat we het Zutphense dialect niet verloren willen laten gaan."

De mannen van Heit al geheurt zijn geboren en getogen in Zutphen. Als kind al maakte Rob werkstukken over Zutphen. In de historie van de stad is hij altijd geïnteresseerd gebleven. Daarmee komt hij als stadsgids nog steeds erg leuk uit de verf en bij een droge opsomming van historische feiten blijft het dan natuurlijk niet.

Frans memoreert aan Hendriks en Zonen, de visboer die op donderdag op de markt stond en waar heel Zutphen zich omheen schaarde om de laatste roddels uit de stad te vernemen, in dialect. "Sinds Hendriks vertrokken is, is het hier hard achteruit gegaan." Daarover zijn de heren het roerend eens. Zij het met een knipoog.

Kaarten voor de voorstelling zijn vanaf juni te bestellen via Hanzehof.


www.hanzehof.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant