Directeur Mirjam van Tiel is trots op zowel de Hanzehof als het theaterprogramma voor het komende seizoen. "We zijn het culturele huis van Zutphen." Foto: Eric Klop
Directeur Mirjam van Tiel is trots op zowel de Hanzehof als het theaterprogramma voor het komende seizoen. "We zijn het culturele huis van Zutphen." Foto: Eric Klop

Van laagdrempelig tot kunst met kolossale K

Hanzehof presenteert theaterprogramma voor komend seizoen

Door Eric Klop

ZUTPHEN – "De Hanzehof is veel meer dan een theater met inmiddels weer zo'n 120 professionele voorstellingen per jaar. We verzorgen en ondersteunen ook plaatselijke initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan het Cello- en Beethovenfestival, Gluren bij de Buren, podiumactiviteiten van scholen en de samenwerking met Buddy to Buddy. En ook de landelijke omroep weet ons regelmatig te vinden voor televisieregistraties. Zo hadden afgelopen najaar in de Buitensociëteit de halve finales en de eindstrijd van het AVROTROS Junior Songfestival plaats en werden hier onlangs nog tv-opnamen gemaakt van Stef Bos."

Directeur Mirjam van Tiel wil het tijdens de perspresentatie van het theaterprogramma voor het komende seizoen nog maar eens benadrukken: "De Hanzehof is het culturele huis van Zutphen. In de breedste zin. Dat zie je bovendien aan de kaartverkoop. Die kent de laatste jaren een stijgende lijn. Niet spectaculair, maar gestaag. Het tijdens de economische crisis verloren gegane terrein is herpakt. We mogen trots zijn op onze schouwburg. En trots op de programmering die ook vanaf september aanstaande voor elk wat wils in de aanbieding heeft. Van laagdrempelig tot kunst met een kolossale K. Waarbij kwaliteit hoe dan ook voorop staat."

Samen met marketingmedewerker en assistent-programmeur Jelle van der Meulen onthult Van Tiel per podiumthema een ruim scala aan geboekte voorstellingen waarvan publiek uit Zutphen en omstreken tijdens het seizoen 2018-2019 kan genieten. In het blok Toneel begint het op 14 september al goed. Dan kruipt Huub Stapel in de huid van King Lear. Het is de eerste keer dat hij een stuk van William Shakespeare speelt. Begin november keert toneeldiva Anne-Wil Blankers na een periode van ziekte terug op de planken in Driving Miss Daisy. Verder kunnen toneelliefhebber terecht voor een nieuwe episode van De Verleiders. Hierin stellen Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Tom de Ket en Leopold Witte onder de noemer #Niksteverbergen het onderwerp privacy aan de kaak. Ook een voorstelling over het leven van Hélène Kröller Muller en een kakelverse toneelbewerking van Turks Fruit staan op het programma. "Voor 16 jaar en ouder", lacht directeur Van Tiel.

In de categorie Musical, Show en Theaterconcerten komt Ellen ten Damme naar de Hanzehof met haar nieuwe programma Paris-Berlin, toont Alex Klaasen zijn talenten is een heuse revue, laat Harry Jekkers met het Klein Orkest nog eens horen hoe briljant zijn 'Nederpop'-krakers van weleer zijn en brengt ook Tineke Schouten een overzicht van haar carrière. Wie van een met dans en liedjes doorspekt verhaal houdt, kan zijn hart ophalen bij Expeditie Eiland (met Jelka van houten, Ferry Doedens en John Buijsman) en een musicalversie van Op Hoop van Zegen. Nostalgie komt in de Buitensoos aan bod tijdens een optreden van de qua sound onverwoestbare Dutch Swing College Band. En haalt voetbalcriticus en muziekliefhebber Johan Derksen een aantal Nederlandse 'blues'-artiesten van toen uit de vergetelheid.

Een theaterseizoen zonder cabaret is volstrekt ondenkbaar. Binnen dit ook voor het komende Hanzehof-seizoen 'grootste genre' kunnen liefhebbers van de gulle schaterlach of vilein engagement met een knipoog rekenen op de komst van onder andere Yentl & De Boer, Paulien Cornelisse, Martijn Koning, Van der Laan & Woe, Guido Weijers, Roué Verveer, Jeroen van Merwijk en, beide op de podia terug van weggeweest, Brigitte Kaandorp en Paul de Leeuw. Voorts blijken Arie en Silvester de handen weer ineen te hebben geslagen en betreedt actrice Trudy Labij samen met Frans 'ex-Purper' Mulder voor het eerst het pad van de kleinkunst met de voorstelling 't Is Nogal Fris Voor De Tijd Van Het Jaar. Daarnaast staan vier Comedy Nights op het programma, waarin komische praatjesmakers in een intieme setting de lachers op hun hand proberen te krijgen.

Optredens van de Zutphense sopraan Johannette Zomer en het Ruysdael Kwartet onder leiding van haar cello-spelende plaatsgenoot Jeroen den Herder passen binnen het blok Klassiek en Dans. Daarin wordt tevens ruimte gecreëerd voor Het Gelders Orkest, het Orkest van het Oosten, Introdans en het beweeglijke gezelschap Conny Jansen Danst. Ook aan de jeugd is gedacht. Wat te denken van De brief van de Koning, naar het boek van Tonke Dragt, en een voorstelling waarin een bovendien bij pappa, mamma, oma en opa bekende held centraal staat: Pipo de Clown. Hij kruist zaterdagmiddag 27 oktober de degens met de piratenprinses.

Dan zijn er nog voorstellingen die volgens Mirjam van Tiel en Jelle van der Meulen niet of moeilijk in een bepaalde categorie zijn onder te brengen. Zo geeft internationaal voetbalscheidsrechter Björn Kuipers een theatercollege en belichten Yvonne Keuls en Kester Freriks hun Indische roots in de Indië Monologen.

Het is maar een greep uit de programmering voor het komende seizoen. Breed, breder, breedst. Het complete aanbod staat dag na dag op een rijtje in de brochure die dezer dagen bij iedereen in Zutphen en directe omstreken op de mat valt of is te raadplegen via de site. De kaartverkoop start donderdag 24 mei om klokslag 11.00 uur, zowel via de site als aan de kassa van de Hanzehof.


www.hanzehof.nl

Meer berichten