Columns

Column Henrieke Schoonekamp - Stil

Stil

Andere jaren was ik stil op De Dam. Twee minuten stil op 4 mei om 20:00 uur. Om te herdenken en gedenken. Aan alle slachtoffers die vielen in oorlogssituaties of vredesmissies. Waar ook ter wereld. Omdat zij vochten voor onze vrijheid, en dus míjn vrijheid. En daar sta ik graag bij stil en ben ik stil voor.

Ik groeide op in de Gijsbert van Oostveenstraat in Zutphen. En leerde dus al jong over hoe hij gestorven is, geëxecuteerd op de IJsselkade aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, met zeven andere verzetsstrijders. De krans die ieder jaar aan het straatnaambordje gehangen werd door zijn dochter tijdens een plechtigheid maakte als kind diepe indruk. En nog steeds maakt zijn verhaal indruk op mij. Dat er een club mensen is die van plan zijn de dodenherdenking te verstoren dit jaar, daar kan ik mij dan ook helemaal niks bij voorstellen.

De Dam, die ga ik niet halen dit jaar. Dus dit jaar ben ik stil in Zutphen. Of in Warnsveld, dat weet ik nog niet. Ik vind het mooi om dit moment met anderen mee te maken, samen stil te zijn. Dus als het even kan ben ik erbij, bij het Gideonmonument in Zutphen of bij het monument aan de Veldesebosweg in Warnsveld.

Een beetje herrie wil ik wel maken, maar dan een dag later. Als het de dag is om te vieren dat we in vrijheid leven en er dus een feestje gevierd kan worden. En dat kan meer dan prima hier in Zutphen. Op 5 mei komen er weer veteranen naar Zutphen. Drie mannen, drie Canadese bevrijders komen naar Zutphen. Dik in de negentig zijn deze mannen en ze hebben hier in de buurt gevochten om Zutphen en omstreken te bevrijden. Voor mij lijkt soms die oorlog zo ver weg, omdat ik ver na de oorlog geboren ben, evenals mijn ouders. Van mijn grootouders ken ik wel de verhalen en dat maakt de oorlog dichterbij. Maar deze veteranen, die hier gevochten hebben, geven de oorlog voor mij echt een gezicht. Diep respect voor deze helden, ook dat ze nu nog naar Nederland komen. Een warm onthaal krijgen ze en verdienen ze ook zeker!

En dat feestje, dat vier ik wel met vrienden op de Groenmarkt. Muziek, een drankje en misschien nog wel een dansje. En een beetje herrie. Want een beetje herrie en lawaai mag dan wel gemaakt worden. Op 5 mei. Maar op 4 mei ben ik stil. Heel stil.

Meer berichten