Het Alma Quartet met links Jeroen Woudstra. Foto: PR
Het Alma Quartet met links Jeroen Woudstra. Foto: PR Foto: Meike Wesselink

Uit Zutphen afkomstige Jeroen Woudstra verzorgt bijzonder concert met Alma Quartet

Algemeen

Zutphen - Eén van de bijzondere concerten tijdens festival Bach Bridges is die van de jonge Nederlands/Syrische pianist Aiden Mikdad, samen met het Alma Quartet op 1 mei om 20.00 uur in de Boterzaal van het Koelhuis. Op het repertoire staat een bijzonder spannend en indringend muziekstuk, Reflections on the theme B-A-C-H, gecomponeerd door Sofia Gubaidulina. De in Zutphen opgegroeide Jeroen Woudstra, altviolist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Alma Quartet, heeft het stuk juist gerepeteerd als ik hem spreek.

Door Meike Wesselink

Woudstra: "Op een of andere manier word je door het muziekstuk als het ware opgetild. Het heeft nogal een gevoelseffect op de luisteraar en tegelijkertijd heeft het iets intellectueels." Het Alma Quartet speelde nog niet eerder het experimentele werk van de Russische componiste uit 2002 waarin de handtekening van Bach duidelijk terug te vinden is. Op het repertoire staat nóg een tweetal grote Russische componisten: Sjostakovitsj en Taneyev, leerling en vertrouweling van Tsjaikovski. Maar zonder Bach geen Bach Bridges en dus koos het ensemble voor Bach Piano Concerto No1 in D mineur. Voor Woudstra, die zijn jeugd in Zutphen doorbracht en daar zijn muzikale carrière begon is Bach een niet weg te denken componist. "Alles begint met Bach".

Voor Jeroen Woudstra begon het allemaal in Zutphen. Hij ging er naar de muziekschool en zat samen met de eveneens uit Zutphen afkomstige cellist Jeroen den Herder in het plaatselijk orkest. Beide volgden daarna hun eigen weg. Woudstra studeerde aan het conservatorium in Utrecht en vervolgde zijn opleiding aan de Mozart Academy in Krakau. Inmiddels speelt Woudstra al meer dan twintig jaar als altviolist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Beste kantoorgebouw
"Ik realiseer het me niet iedere dag, maar ik werk natuurlijk in het beste kantoorgebouw dat er bestaat. Het is ook wel heel geweldig om te mogen werken in één van de drukst bezochte concertzalen ter wereld." Zelfs na twintig jaar verveelt Woudstra zich er geen moment. Wel vindt hij het prettig om de grootse concertgebouwconcerten af te wisselen met kleinere en meer intieme kamerconcerten. Sinds 2014 heeft Woudstra samen met Marc Daniel van Biemen, Benjamin Peled en Nitzan Laster het succesvolle strijkersensemble het Alma Quartet. De vier speelden al in Hamburg, Berlijn, New York, Bibao, Istanbul en ontvingen voor hun eerste album de 'Preis der Deutschen Schallplattenkritik. Hun tweede album komt binnenkort uit.

Een bijzonder thuiswedstrijd volgende week dus voor Jeroen Woudstra die nog geregeld in Zutphen komt omdat zijn ouders er wonen. Voor zijn gevoel is er wel veel veranderd in de Hanzestad. "Toen was het er nog niet zo bruisend als nu. Het is er een stuk leuker op geworden".


www.bachbridges.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant