Vrijwilligers bij informatietafel SON. Foto: Gelre Ziekenhuizen
Vrijwilligers bij informatietafel SON. Foto: Gelre Ziekenhuizen

Aandacht voor de schildklier in Gelre ziekenhuizen

Algemeen

ZUTPHEN/APELDOORN - In Nederland leven meer dan 700.000 mensen met een schildklieraandoening. Van hen gebruiken ruim 500.000 schildklierhormoon. Een groot deel van hen ondervindt ondanks medicijngebruik nog steeds (ernstige) klachten. Reden genoeg voor Gelre ziekenhuizen om mee te werken aan de landelijke Week van de Schildklier met als thema 'Optimaal instellen luistert nauw'. Patiënten en andere geïnteresseerden kunnen op donderdag 17 mei met vragen rondom de schildklier en haar aandoeningen terecht bij de speciale informatiestands van Schildklier Organisatie Nederland (SON) op beide locaties van Gelre ziekenhuizen. Dat kan 's ochtends van 10.00 tot 12.30 uur in de centrale hal van Gelre Apeldoorn en 's middags van 14.00 tot 16.30 uur in Gelre Zutphen.

De schildklier is een klein orgaantje in de hals, dat belangrijk is voor het functioneren van vele processen in het menselijk lichaam. Mensen met een schildklieraandoening kunnen alleen een normaal leven leiden als ze goed ingesteld zijn op hun medicijnen. Voordat een schildklieraandoening ontdekt wordt, hebben mensen meestal allerlei klachten zoals moeheid, moeite met concentreren, het vaak koud hebben, aankomen of juist afvallen.

Optimaal instellen luistert nauw
Goed instellen op schildklierhormoon (levothyroxine) is vaak lastig. In de praktijk blijkt dat veel patiënten (nog) niet goed zijn ingesteld. Dat wil zeggen dat de bloedwaarden ondanks medicatie buiten de normaalwaarden vallen. Daarnaast houden sommige mensen (ernstige) klachten, ook als de bloedwaarden 'normaal' zijn. Als een schildklierpatiënt bij 'normale waarden' nog klachten heeft, is verfijnen van de dosering gewenst (fijn-instelling). Bij veel patiënten is niet bekend dat een kleine aanpassing van de dosering een wereld van verschil kan maken voor de kwaliteit van leven. Het proces luistert dus nauw, vraagt inzicht van de patiënt en een goede samenwerking tussen arts en patiënt. Bij de informatiestand is de nieuwe SON folder 'Optimaal instellen luistert nauw' gratis verkrijgbaar.

Schildklier Organisatie Nederland
SON zet zich in voor de belangen van alle schildklierpatiënten. De activiteiten zijn gericht op verbetering van de zorg en het welzijn van mensen met een schildklieraandoening. SON verzorgt voorlichting, geeft telefonisch advies, organiseert lotgenotencontact en informatiebijeenkomsten en bevordert wetenschappelijk onderzoek, zie www.schildklier.nl.

Meer informatie over de Week van de Schildklier en SON is te vinden op www.weekvandeschildklier. Jongeren met een chronische ziekte zoals een schildklieraandoening kunnen vragen stellen en ervaringen delen op de interactieve website: www.cyberpoli.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant