Gemeente wil tijdelijke parkeerplaatsen aan Vispoortplein

Algemeen

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de oude Meisjesschool aan het Vispoortplein 16 kopen voor het realiseren van parkeerplaatsen. De nieuw te realiseren parkeerlocatie langs de Vispoortgracht kan het parkeren s-Gravenhof vervangen. Gedacht wordt aan ruim honderd parkeerplaatsen op maaiveldniveau.

Door Alize Hillebrink

In 2012 heeft een ontwikkelaar de locatie Vispoortplein 16, het voormalige ROC en oude Meisjesvakschool verworven. Met het plan om hier (zorg)appartementen te realiseren. De gemeente wil nu in gesprek met de ontwikkelaar om de locatie in zijn geheel aan te kopen.

Beeldbepalend
Het pand biedt momenteel ruimte aan 'Proeflokalen', een maatschappelijk-creatief laboratorium en staat op de monumentenlijst van de gemeente Zutphen omschreven als 'beeldbepalende pand'. De bijgebouwen ten zuiden van het markante hoofdgebouw zijn van ondergeschikte waarde.

Met herontwikkeling en renovatie van het gebouw en herinrichting van de omgeving kan een markant gebouw in haar oorspronkelijke situering, tegenover de Vispoorthaven hersteld worden, zegt de gemeente. Tegelijkertijd kan een volwaardige tijdelijke parkeerlocatie worden gerealiseerd als alternatief voor het parkeren op het 's Gravenhof. Hiermee gaat een langgekoesterde wens in vervulling om het 's Gravenhof autoluw te maken.

Poort van Zuid
De herinrichting van het 's Gravenhof is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling Poort van Zuid. Dit is het gebied vanaf de Houtwal tot het plein 's Gravenhof. Belangrijk onderdeel van deze ontwikkeling is het autoluw maken van het 's Gravenhof en het aantrekkelijker maken van de route vanaf de parkeerplaats Houtwal naar de binnenstad.

Of de te realiseren parkeerplaats het zichtbaar maken van historie van onder andere vestingwerken en bastions, dat ook een onderdeel is van de Poort van Zuid, ten goede komt is de vraag. "Het is niet de mooiste oplossing," zegt wethouder Coby Pennings. "Maar het gaat om een tijdelijke situatie," benadrukt wethouder Oege Bosch.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant