Zoektocht door het Baarnse Bos. Foto: Leon Giesen
Zoektocht door het Baarnse Bos. Foto: Leon Giesen

Mondo Leone met ontroerend oorlogsdrama in Luxor

ZUTPHEN - Zaterdag 28 april om 21.00 uur in Luxor presenteert filmmaker, muzikant, verhalenverteller en schatzoeker Leon Giesen in Luxor zijn muziektheatervoorstelling 'Het lot van Loterijman'. Onderwerp van de voorstelling is de moord op de ondergedoken Joodse tandarts Arnold (Aäron) Loterijman op 27 april 1945 in Baarn. In de laatste dagen van de bezetting voltrok zich in dat rustieke dorp een drama.

In 1959 is een veroordeelde Duitse oorlogsmisdadiger stiekem de grens overgestoken om een schat op te graven die hij op 4 mei 1945 in het Baarnse Bos begraven had. Maar hij kon zijn oorlogsbuit niet meer vinden. In 1960 heeft de Nederlandse regering gezocht. En niks gevonden. Drie ministeries werkten daarna samen en gaven de oorlogsmisdadiger een tijdelijke verblijfsvergunning om de locatie aan te wijzen. Maar hij kwam niet opdagen. In 2016 ging Giesen als gastconservator van het Nationaal Militair Museum op zoek naar de ware toedracht. En vond van alles. Onder andere de vergeten moord op Loterijman.

Ontroerende voorstelling
In handen van Mondo Leone, bekend van het theaterfestival De Parade, leidde dit spannende en ontroerende verhaal tot ‘Het lot van Loterijman’. Leon Giesen gebruikte hierbij alle middelen van film, foto’s, muziek en een peloton van de genie. Om voor eens en voor altijd zeker te weten of er nog iets begraven ligt in het Baarnse Bos, heeft hij samen met een peloton van de genie en een plaatselijke scoutinggroep het perceel waar het drama zich afspeelde minutieus uitgekamd.

Ondersteund door muziek en film, brengt Leon Giesen het verhaal van de Joodse hoofdpersoon tot leven. Kaartverkoop via www.luxorzutphen.nl of aan de kassa.

Meer berichten