Ruim 200 schapen gaan met circa 230 lammetjes voor het eerst na de lammertijd richting de hei. Foto: PR
Ruim 200 schapen gaan met circa 230 lammetjes voor het eerst na de lammertijd richting de hei. Foto: PR

Kom kijken naar de schapendrift in Warnsveld

WARNSVELD - Op zondag 29 april staat de schaapskooi aan Werkseveldweg 2 in Warnsveld weer in het teken van de jaarlijkse schapendrift. Ruim 200 schapen gaan met circa 230 lammetjes voor het eerst na de lammertijd richting de hei. Bezoekers kunnen de kudde zeldzame Groot Heideschapen in actie bekijken als deze met herder Maarten van Baaren aan de rand van de hei staat, zo'n 750 meter van de schaapskooi.

Bij de schaapskooi kunnen bezoekers met paard en wagen naar de locatie gereden worden of zelf naar de kudde wandelen. Maarten van Baaren, zijn hulpherders en honden zijn ter plaatse voor uitleg en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Maarten: "De schapendrift is oorspronkelijk een speciale route die gebruikt werd om de dorpskudde naar de weideplaatsen op de heide te drijven. Inmiddels gebruiken wij het als ruimer begrip om de verplaatsing van de kudde te omschrijven. Deze verplaatsing doen we bij voorkeur te voet. Op 29 april is de kudde aan het werk te zien aan de rand van de hei. Bijzonder voor bezoekers omdat men deze plek langzaam ziet veranderen doordat de schapen het jonge groen weg grazen. Zo is goed zichtbaar dat de schapen deel uitmaken van het natuurbeheer van de regio; dit stuk zou anders bijvoorbeeld helemaal dichtgroeien en de hei zou hier verdwijnen. De kudde met lammetjes is dus niet in de schaapskooi op deze zondag, maar aan het werk. De andere helft van de kudde (zonder lammetjes) is momenteel al op een andere locatie aan het werk."

Rond de schaapskooi zijn een aantal kraampjes met regionale producten, zoals producten uit de boerderijwinkel van Groot Brandenborg, wolproducten -onder andere van deze kudde- en wat horeca. Bovendien zal er een lam aan het spit gebraden worden en is er eigen schapen- en lamsvlees te koop op inschrijving. Maarten"'Het vlees van de kudde is heel smaakvol en ook één van de inkomstenbronnen van de kudde. Het is hard werken om de kudde financieel te kunnen onderhouden en wij vinden het dan ook vanzelfsprekend dat we deze inkomstenbron ook op deze dag laten zien én proeven."

De schaapskudde en schaapskooi zijn te bezoeken van 11.00 tot 16.00 uur. Entree is 2,50 euro, inclusief een consumptie en het ritje met paard en wagen. Kinderen tot 4 jaar gratis toegang.

Meer berichten