Paul Schnabel. Foto: PR
Paul Schnabel. Foto: PR

Lezing Paul Schnabel over 'Hoe eigenaardig is Nederland?'

ZUTPHEN - Op zondag 6 mei om 14.00 uur geeft socioloog en auteur Paul Schnabel een lezing in de Musea Zutphen in het Hof van Heeckeren. Paul Schnabel schreef voor de publicatie van de tentoonstelling Lage Landen, Schatten uit het Rijks het prikkelende essay 'Hoe eigenaardig is Nederland?' In dit essay onderzoekt hij of – en hoe – het Nederlandse landschap onze identiteit gevormd heeft.

"God schiep de aarde, maar de Nederlanders schiepen Nederland; zo wordt door onszelf met trots en door buitenlanders met bewondering gezegd."– Paul Schnabel

Komt de drang naar ordening van leven, land en ruimte nu voort uit ons volkskarakter of heeft de eigen aard van het land ons volkskarakter gevormd? Hebben historische toevalligheden en geografische bijzonderheden hun invloed gehad op wat als typisch voor Nederland en de Nederlanders gezien wordt? Tijdens de lezing haalt Schnabel dit thema aan en gaat er dieper op in. Schnabel stelt scherpe vragen, haalt stellingen onderuit en zoekt de grens op.

Paul Schnabel was van 1998 tot 2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Momenteel is hij hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en Eerste Kamerlid. Voor meer informatie zie de website. Aanmelden kan per mail of telefoon.


0575 - 516 878

info@museazutphen.nl

www.museazutphen.nl

Meer berichten