Columns

Column Paul Bombeld - Rommelen in de Zuidwijken

Rommelen in de Zuidwijken

Het is zaterdagmorgen kwart voor tien als ik de fiets in het rek bij buurtcentrum de Uitwijk plaats. Deze morgen ga ik als vrijwilliger helpen met zwerfvuilrapen in de wijk. Let op, over een paar uur zien de groenstroken en vijverpartijen hier in de Zuidwijken er weer pico bello uit.

Het is een gemêleerd gezelschap dat zich hier rond koffietijd verzamelt. De jongsten zijn een jaar of tien, de oudsten rond de zeventig. En iedereen heeft de drive om een bijdrage te leveren aan een schone wijk. Organisator Bernard buigt over de plattegrond van de wijk. Als voormalig supermarktondernemer kent hij alle straten op z'n duimpje. Hij wijst de 25 vrijwilligers op de gebieden waar het meeste zwerfvuil ligt. En dan gaan we op pad, in groepjes van vier.

We parkeren de fiets op het bruggetje in de Harenbergweg. Twee mensen links en twee mensen rechts pikken het zwerfvuil uit de brede bermen. Daarvoor hebben we in het wijkcentrum handige paktangen en ringen gekregen waarin de vuilniszakken zitten geklemd. McDonalds is hier hofleverancier. Precies 250 meter verder, ter hoogte van de Stoven, hebben we de eerste vuilniszakken al vol. Deze blijven achter op de stoep. Bij het Total tankstation gaan we naar links. Iets verderop aan de Tichelkuilen bekruipt mij even een vreemd gevoel. Het is toch raar dat ik vuil sta te rapen op nog geen halve meter van een open schuttingdeur. Het is hier een zooitje, de bewoners zitten enkele meters verderop in het zonnetje en nemen niet eens de moeite om de vuilopruimer te begroeten. Maar dat mag geen argument zijn. Mijn voorkeur voor een schone woonomgeving geldt klaarblijkelijk niet voor iedereen.

De Tichelkuilen is schoon, we verleggen ons werkterrein naar de Stoven waar we beginnen bij het cafetaria. Zo'n 20 minuten later liggen de bermen en de waterkant er weer opgeruimd bij. En dan lopen we rechts de Moesmate op. Of kan ik beter zeggen het drama Moesmate. Hier woont een metselaar die zijn cementafval gewoon in de bosjes mikt, naast de supermarkttassen, een kapotte emmer en een doorgesneden voetbal. Iets verderop heeft iemand een compleet ladekastje in de groenstrook gekieperd en aan de straat staat een fauteuil. Veel te groot om mee te nemen. Maar daarvoor heeft Bernhard een handige app. Hij maakt een foto en stuurt die - inclusief exacte locatie - rechtstreeks door naar de gemeente.

Na twee uur rommelrapen komt iedereen weer samen bij het buurtcentrum. Zo'n 50 zakken zwerfvuil zijn verzameld en de gemeente haalt ze binnen een paar uur op. Zelfs op zaterdagmiddag. Na een bakje koffie, een gevulde koek en met een goed gevoel fiets ik terug naar Warnsveld. Het was een leuke maar vooral zinvolle ochtend.

Meer berichten