De gratis audiotour neemt bezoekers mee langs alle topstukken van de vaste collectie presentaties. Foto: PR
De gratis audiotour neemt bezoekers mee langs alle topstukken van de vaste collectie presentaties. Foto: PR

Volop activiteiten Musea Zutphen tijdens Nationale Museumweek

ZUTPHEN - Van 9 april tot en met 15 april is het Nationale Museumweek in Nederland. Zowel in het Stedelijk Museum Zutphen als in Museum Henriette Polak is genoeg te zien en te beleven en worden er leuke activiteiten georganiseerd.

Lage Landen, Schatten uit het Rijks
Op zondag 15 april organiseert het Stedelijk Museum Zutphen de unieke rondleiding 'Eerst kijken, dan zien'. Deelnemers maken op een bijzondere manier kennis met de verborgen parels binnen de landschapskunst van het Rijksmuseum. Bij deze rondleiding wordt de tijd genomen om écht naar een kunstwerk te kijken. Deelnemers gaan met elkaar in gesprek over wat ze zien en delen wat hen opvalt aan een kunstwerk. Want samen zie je meer en inspireer je elkaar. Kennis van kunst is niet nodig, elke observatie is waardevol. De rondleiding is geschikt voor jong en oud. Nieuwsgierig? Zie www.museazutphen.nl voor meer informatie.

Zutphens 'goud' uit de bodem
Op woensdag 11 april geeft Atelier NL workshops waarin deelnemers van echte Zutphense aarde een kommetje of lepels maken. Atelier NL ging voor de Lage Landen tentoonstelling letterlijk met de voeten in de klei om de geschiedenis en identiteit van de Zutphense bodem te duiden. Zo zijn zij in aanraking gekomen met de bekende Zutphense pottenbakker Lodewijk Taminiau, die rond 1836 zijn pottenbakkerij in Zutphen had en beroemd was om zijn 'blackware' servies. Atelier NL heeft zich door hem laten inspireren en ontrafelde het verhaal van Taminiau, dit is te zien in hun presentatie Zwartgoed. Zij nemen graag iedereen mee op reis en dagen deelnemers uit ook in de voetsporen van Taminiau te treden.

Gratis audiotour
De gratis audiotour van het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak neemt bezoekers mee langs alle topstukken van de vaste collectie presentaties.
Ontdek het 'Verhaal van Zutphen' in het Stedelijk Museum Zutphen en stap in de roerige geschiedenis van de plek die zich tot de stad Zutphen ontwikkelde. Hoogtepunten uit de tour zijn bijvoorbeeld de objecten die tot de oudste van Nederland behoren, zoals het 'oudste horloge' (de Zutphense kwadrant uit 1300), het 'oudste stripverhaal' (de Maan- en klaagbrief uit 1493) en de 'oudste foto' uit 1839. Laat u verleiden door de pracht en praal van de Gelderse adel en raak verblind door het beroemde 'Zutphens Zilver'.

In Museum Henriette Polak maken bezoekers kennis met Henriette Polak en de kerncollectie. Geniet van topstukken van onder anderen Kees Verwey, Charlotte van Pallandt, Wim Oepts, Arie Schippers, Wendelien Schönfeld en natuurlijk Willem den Ouden. Museum Henriette Polak zet kunstenaar Willem den Ouden in de schijnwerpers in de tentoonstelling De portretten van Willem den Ouden. Kom oog in oog te staan met zijn portretoeuvre, dat blijk geeft van zijn scherpe maar altijd humoristische en liefdevolle oog. In het Digitale Depot stelt u zelf uw tentoonstelling samen en beslist u wat het echte goud uit de collectie van Museum Henriette Polak is.

Speurtochten voor kinderen
Ook voor kinderen en families is er genoeg te beleven in de Musea Zutphen. Voor het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak zijn gratis speurtochten voor kinderen beschikbaar die hen langs alle parels uit de collectie brengt. Op een speelse manier komen zij in aanraking met geschiedenis, cultuurhistorie, beeldende kunst en leren ze meer over de collecties van beide musea.

Meer informatie over het volledige programma van Musea Zutphen tijdens de Nationale Museumweek, zie de website.


www.museazutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden