Afbeelding

Column Paul Bombeld - Nieuwe nestkasten

Algemeen Columns

Nieuwe nestkasten

Steeds meer gemeenten in de regio pakken de overlast van eikenprocessierupsen aan op natuurlijke wijze. De lokale overheid subsidieert de huisvesting van kool- en pimpelmezen door gratis woonruimte beschikbaar te stellen. Een jaar geleden ging het project in Zutphen van start. En tot mijn verbazing haalden ze de kennis niet van ver en duur maar gewoon bij de Vogelwerkgroep Zutphen. Superslim, de complimenten.

De eerste nestelkastjes zag ik vorig voorjaar hangen aan het fietspad achter het (inmiddels) Fletcher hotel in de Zuidwijken. Daar hingen er zelfs een heleboel. En tot mijn verrassing stuitte ik een kwartiertje later op een heel ophangcircus aan de Laan naar Eme. Daar was ook de verantwoordelijk wethouder aanwezig, om het ophangen een officieel tintje te geven. Van de Volgelwerkgroep Zutphen begreep ik dat zij op verzoek van de gemeente 200 kasten in elkaar getimmerd hebben. De meest zuidelijke kastjes hangen in de Zuidwijken en de meest noordelijke aan de Damlaan bij Eefde. Bijna allemaal in eikenbomen. Ik vroeg de vogelwerkgroep direct even om mij op de hoogte te houden van de stand van zaken rond huisvesting van mezen en andere vogels. Zou Zutphen nog een beetje populair zijn, als vestigingsplaats in vogelland?

Tot mijn grote vreugde tref ik deze week twee keurige formuliertjes in mijn brievenbus. Het eerste verslag van de Vogelwerkgroep. 'In november zijn we begonnen met het schoonmaken van alle kastjes. Van de 200 opgehangen exemplaren hebben we 182 gereinigd. In 119 van de kasjes zaten ook daadwerkelijk nesten, in 4 wat nestmateriaal maar geen nest en 59 waren niet gebruikt.' En daarmee is de vrees van de vogelaars niet geheel uitgekomen. Vorig jaar was de vogelclub nog bang dat de bewoning het eerste jaar zou tegenvallen, omdat ze al redelijk laat in het seizoen zaten. Maar niets daarvan, het eerste jaar was direct een groot succes. De Zutphense woonhuisjes waren erg geliefd bij de gevederde vrienden.

In de gebruikte nestelkastjes werd van alles aangetroffen, restjes eierschaal, skeletjes van jonge vogels en dode nachtvlinders. Al deze restanten zijn verwijderd, een vegertje erdoor en dan is de kast weer proper voor het nieuwe broedseizoen. En dit jaar gaan de vogelliefhebbers ook nog eens monitoren wat er de komende maanden in en rond de kastjes gebeurt. De kastjes 151 tot 200 zijn zo gemaakt dat er tussentijds een blik in geworpen kan worden. Interessant.

Maar na het eerste broedseizoen is er ook nog minder goed nieuws te melden. '18 kasten waren er verdwenen of konden we niet vinden', staat letterlijk in het verslag van het eerste jaar. Ai, criminaliteit ten top, zelfs mezen hebben last van diefstal. Diefstal van hun hele woning. En wat denkt u nu? Inderdaad, de vogel is gevlogen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant