Tim van Veelen op de IJsselkade. Foto: PR
Tim van Veelen op de IJsselkade. Foto: PR

Jonge auteur schrijft aangrijpend boek over oorlogsdrama in Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Op 31 maart 2018 – precies 73 jaar na de executies op de IJsselkade in Zutphen – verschijnt het boek 'Zij die stierven voor vrede'. Auteur Tim van Veelen (25) is de achterkleinzoon van één van de tien oorlogshelden.

1945: De tien verzetshelden hebben elkaar door puur toeval ontmoet. Hun oorlogsverhalen komen door de vele details in dit boek tot leven. Hun verzetswerk trok de aandacht van de nazi Ludwig Heinemann – ook wel 'Het Beest van Zutphen' genoemd – en zo belandden ze uiteindelijk samen voor het vuurpeloton op 31 maart 1945. Maar daar stopt dit oorlogsdrama niet, want één van deze helden heeft de moordpartij op IJsselkade in Zutphen overleefd. De auteur reist zeventig jaar later naar Den Haag, Arnhem en Eastbourne (Engeland) om te achterhalen hoe het met hem is afgelopen.

Tim van Veelen deed drie jaar onderzoek, sprak de laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog, en schetste hiermee een treffend beeld van de nadagen van de oorlog. Hij wil hiermee ook andere mensen inspireren de verhalen van hun (over)grootouders op te schrijven voordat alles in de vergetelheid raakt.

Signeersessie
Tijd: zaterdag 14 april 2018, 14.00 tot 16.00 uur
Locatie: Boekhandel Boek en Buro, Beukerstraat 77 te Zutphen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant