Saskia Beeftink en Ben Oosterink van het Gilde openen de deur naar de Burgerzaal. Foto: Paul Ploegman
Saskia Beeftink en Ben Oosterink van het Gilde openen de deur naar de Burgerzaal. Foto: Paul Ploegman

Monumenten Zutphen vaker open

Zutphen - Na de Berkelruïne en de Wijnhuistoren wordt nu ook de Burgerzaal opengesteld voor publiek. Voor toeristen die samen met een gids de mooie plekjes van de stad bekijken, biedt dat natuurlijk een extra dimensie. Om dit alles mogelijk te maken, is Gilde Zutphen op zoek naar vrijwilligers die als monumentenvertellers het publiek te woord willen staan.

Door Meike Wesselink

Clasien Burkels van het Gilde is maar wat blij met Open Monumentenstad Zutphen en de kersverse samenwerking tussen gemeente Zutphen en het Gilde. "Zelf ben ik ook stadsgids en wanneer tijdens één van de wandelingen toevallig een monument open is en toeristen even kunnen binnenkijken, dan merk je dat ze daar erg enthousiast van worden. Het Bolwerck is bijvoorbeeld zo'n plek die de eigenaar vaak openstelt en waar toeristen warm worden onthaald. We zijn daarom heel blij dat ook de Burgerzaal wordt opengesteld. Op 24 april opent daar de tentoonstelling Nooit Gebouwd, ter ere van Martha Louwes die met haar werkzaamheden voor de gemeente stopt, maar het is een interessante tentoonstelling voor iedereen. Aardig is dat gemeentelijke ambtenaren meewerken aan de expositie. Daarnaast zijn we nog op zoek naar mensen die willen helpen en mooie verhalen over de historie van de Burgerzaal willen vertellen.

Wethouder René Sueters: "De Walburgiskerk wordt nu geschikt gemaakt om vaker te kunnen openstellen. Daar zijn we erg blij mee. Ze zijn nu met de vloeren bezig, maar ook de entree wordt aangepast en ook als de kerk niet open is, kunnen mensen via de nieuwe ingang toch een kijkje nemen via de glazen pui. Dit jaar wordt ook een begin gemaakt met het toegankelijk maken van de Bourgonjetoren. Zoals het er nu naar uitziet kunnen toeristen daar vanaf januari 2019 terecht."

Gemeente Zutphen heeft een jaarlijks budget gereserveerd van 65.000 euro om het mogelijk te maken monumenten open te stellen. Zo is de BerkelruÏne al toegankelijk gemaakt en kunnen toeristen het carillonmuseum in de Wijnhuistoren bekijken en wordt de historische boomgaard De Bleek jaarlijks vaker opengesteld. Ook het beklimmen van de toren van de Nieuwstadskerk is een groots succes. Al meer dan duizend leerlingen van Zutphense scholen hebben de trappen rond de toren beklommen. Clasien Burkels: "Om die openstelling ook echt mogelijk te maken zijn we op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om toeristen te vertellen over de monumenten. Geïnteresseerden kunnen zich bij ons melden en krijgen meer informatie tijdens een van de bijeenkomsten die we organiseren. We hopen op veel monumentenvertellers."


gilde-zutphen.nl

Meer berichten