Een deel van het team van De Rozenhof. Foto: PR
Een deel van het team van De Rozenhof. Foto: PR

Jubileumfeest bij therapeuticum De Rozenhof op 14 april

Algemeen

ZUTPHEN - Het is een feestje waard. Therapeuticum De Rozenhof is 21 jaar gevestigd aan de Paulus Potterstraat 12b/c. Het begon echter al zo'n kleine veertig jaar geleden aan de Rozenhoflaan. Antroposofisch huisarts Maarten Bos had daar zijn woning en praktijk. Nadat hij stopte, startte Karel Freeve er een antroposofische artsenpraktijk op. Met het binnenhalen van meerdere huisartsen en therapeuten, zoals een kunstzinnig therapeut, een fysiotherapeut en een euritmiste, ontstond een therapeuticum, de voorloper van de huidige gezondheidscentra.

Door Anouk Plantinga

Gaandeweg werd dat uitgebreid met meerdere disciplines, zoals kunstzinnige therapie en psychotherapie. Er werd wat vreemd naar gekeken. Maar de tijd veranderde, de antroposofische beweging floreerde, er was behoefte aan een andere manier van samenleven, van werken, aan meer gelijkwaardigheid, op een andere manier met zorg en genezing omgaan, met financiën en met onderwijs. Er werd samengewerkt met de onderzoekinstituten zoals de universiteit van Leiden, Rotterdam en Utrecht. Polikinieken (Zonnehuizen) voor kind en jeugd werden opgezet. Zorgboerderijen ontstonden. Antroposofische zorg was 'hot'. Op vrijescholen werden cursussen gegeven door artsen en therapeuten van de Rozenhof en er werd samengewerkt met zorginstelling de Michaelshoeve in Brummen. Freeve bood een goede bedding met zijn contacten met het ziekenhuis, de universiteit. De praktijk groeide en begon uit zijn voegen te barsten. Een nieuwe locatie met veel ruimte en mogelijkheden werd gevonden in de Paulus Potterstraat. De inmiddels opgerichte stichting verkocht het pand in de Rozenhoflaan. Daarmee werd het nieuwe pand in 1997 aangekocht. Een bevriende architect maakte een goed verbouwingsplan, de bakstenen muren en de zwarte kozijnen kregen een lichte en frisse blauwe kleur. Het middengedeelte werd het therapeuticum met de huisartsenpraktijk met drie artsen en assistenten en het therapeutengedeelte. Het voorste en het achterste deel werden verhuurd aan derden.

Het therapeuticum heeft een bestuur met leden. De artsen hebben een maatschap binnen het geheel. Iedereen heeft zijn/haar eigen praktijk binnen de samenwerking. Altijd is de eigen broek omhooggehouden, zonder enige subsidie en hebben alle medewerkers veel eigen tijd en energie gestoken in de organisatie, het pand, (bij)scholing en projecten. De Rozenhof is onlangs uitgebreid met nieuwe therapeuten en er zijn nieuwe artsen gekomen. In verdiepingsgroepen wordt regelmatig een gezondheidsthema besproken. Er is nu ook een diagnostisch traject voor kinderen. Binnenkort wordt het slaapspreekuur gelanceerd. Rondom oncologische zorg wordt met andere instanties samengewerkt. Het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) heeft kennisgemaakt en staat open voor de antroposofische zorg, die de Rozenhof aanbiedt.

Therapeuticum de Rozenhof viert op zaterdag 14 april het 21-jarig bestaan. Van 13.30 tot 16.30 is er van alles te doen. Jaap van de Weg, antroposofisch arts voor psychosomatiek en ontwikkelingsvragen, geeft een inspirerende lezing 'Kijken naar ziekten en hun betekenis', alle medewerkers geven een korte presentatie in hun eigen ruimtes, er is zang en muziek, een kinderhoek en een boekentafel. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Het middagprogramma vindt u op www.therapeuticumderozenhof.praktijkinfo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant