Afbeelding

Column Paul Bombeld - Weekblad de Echo

Algemeen Columns

Weekblad de Echo

Iedere week lees ik met veel plezier de drie Zutphense huis aan huisbladen en in het weekend de Echo. Die laatste kent u waarschijnlijk niet, dat is de gratis huis aan huiskrant van Amsterdam, de krant van Oud-Zuid, de Zuidas en Buitenveldert, keurig bezorgd door onze oudste dochter als ze weer naar Warnsveld komt. Wekelijks volg ik de beslommeringen van de Amsterdammers en alles wat ze bezighoudt. En dat zijn heel andere zaken dan hier in de Zutphen.

Deze week opent de Echo met de kop 'Zuid pakt voedselbezorgers aan'. En dat heeft niets met de Voedselbank te maken. In Amsterdam scheuren honderden bezorgscooters van restaurants kriskras over straten en trottoirs om de warme maaltijden op tijd bij huizen of kantoren te bezorgen. Het bestellen van kant en klaar food heeft in de hoofdstad zo'n enorme vlucht genomen dat er gevaarlijke problemen ontstaan. Heel anders dan bij ons in Warnsveld. Hier in de straat zie ik nooit zo'n scootertje rijden en bij de familie Bombeld koken we nog gewoon zelf.

En dan nog zo'n typisch Amsterdams probleem. De huizenprijzen rijzen daar de pan uit en iedere vierkante meter leefruimte is veel geld waard. Vandaar dat honderden pandeigenaren in Oud Zuid de kruipruimte onder hun woning laten uitgraven en hier extra leefruimte creëren. En als de bovenste buurman er dan ook nog voor kiest een extra verdieping op het dak te bouwen ligt er een drama op de loer. Aan de Breestraat is een kapitale woning verzakt en binnen een week compleet onbewoonbaar verklaard. En al die overlast van tientallen bouwprojecten leveren ook nog eens heel veel boze buurtbewoners op. De Echo schrijft er al weken over. Bij ons in de regio kun je voor meer leefruimte gelukkig makkelijk verhuizen. Maar niet binnen Amsterdam, onbetaalbaar.

En tenslotte de pagina over de verkiezingen met heel veel bijzondere lokale partijen met namen als de 'Piratenpartij', de 'Stem van de Straat' en de 'Anti Scooter Partij'. En dan mag u raden waar die laatste voor staat. Over twee dingen zijn alle partijen het overigens wel eens. Er is een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen en iedere Amsterdamse partij wil vooral minder toeristen in de overvolle binnenstad. 24 uur per dag lijkt het alsof er een voetbalstadion leegloopt, de drukte is enorm. Airbnb is inmiddels aan banden gelegd en er mag geen hotel meer gebouwd worden. Amsterdam Stadspromotie moet onmiddellijk haar internationale campagnes stoppen en toeristen verwijzen naar andere leuke plekjes in Nederland. Stuur ze maar door naar de Achterhoek, zou ik zeggen. Hier in Zutphen, op hemelsbreed 95 kilometer afstand, kunnen we er nog wel een paar gebruiken. Misschien moet Mark maar even met Amsterdam gaan bellen.
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant