Ensemble Shapeshift. Foto: PR
Ensemble Shapeshift. Foto: PR

Muzikaal kunstwerk voor zeven violen

ZUTPHEN -  Onder leiding van dirigent Maxim Shalygin speelt ensemble Shapeshift zaterdag 31 maart om 20.00 uur in Kunsthuis Dat Bolwerck de compositie 'Lacrimosa or 13 Magic Songs' . Shalygin schreef dit muzikale kunstwerk in 2017 voor de bijzondere bezetting van zeven violen.

'Waarom hebben requiems altijd maar één Lacrimosa, de smeekbede om eeuwige rust voor arme zondaars? Alles wat componisten te zeggen hebben is hier samengebald. Dat maakt het voor mij tot het mooiste deel van een requiem.' Maxim Shalygin beantwoordde zijn eigen vraag met 'Lacrimosa', dat bestaat uit niet minder dan dertien kleinere Lacrimosa's, oftewel 'dertien magische liederen voor zeven violisten'. Het requiem heeft in de muziekgeschiedenis een ongekende weerklank gevonden. Tot dusver ontbrak een volledig instrumentele variant. In deze originele, meeslepende versie vervangen de violen de menselijke stemmen.

Maxim Shalygin (1985, Oekraïne) woont in Nederland. Hij schrijft kamermuziek, vocaal, symfonisch en elektro-akoestisch werk, en ook stukken voor theater, ballet en film. Nadat hij in 2012 een eervolle vermelding kreeg op het prestigieuze Gaudeamus Concours en deelnam aan het project Gesamt van Lars von Trier, kwam zijn muziek in de belangstelling bij recensenten en publiek.

Het ensemble Shapeshift, opgericht onder leiding van de componisten Christiaan Richter, Janco Verduin, Reza Namavar, Jan-Peter de Graaff, Maxim Shalygin en de percussionist Konstantyn Napolov, is een flexibel ensemble, zowel qua instrumentatie als qua diversiteit aan producties.

Kaarten in de voorverkoop 18,50 euro, aan de zaal 20 euro (inclusief drankje). Reserveren aanbevolen: vincent@datbolwerck.nl

reageer als eerste
Meer berichten