Tuinbaas Gerritthe van der Bijl met de ‘Bonne Louise d’Avranches’. Foto: PR
Tuinbaas Gerritthe van der Bijl met de ‘Bonne Louise d’Avranches’. Foto: PR

Levend erfgoed krijgt nakomelingen

ZUTPHEN - Afgelopen week zijn drie oude fruitrassen uit de historische Stadsboomgaard in Zutphen aangeplant in de nabijgelegen tuin van de voormalige rooms-katholieke pastorie in Zutphen. Eén van de geënte perenbomen is zeer zeldzaam. De nieuwe aangeplant heeft als doel de waardevolle rassen te behouden voor de toekomst.

In de Stadsboomgaard aan het Bongerdspad staan nog enkele fruitbomen die in de vorige eeuw door de oude eigenaar van de boomgaard, Martinus Lijsen, zijn aangeplant. "Sommige bomen zijn echt oud aan het worden, daarom moeten we voorbereidingen treffen om de rassen te behouden," vertelt Alize Hillebrink. Onder het drietal perelaars is één zeldzaam ras dat nog maar onlangs werd geïdentificeerd. Hillebrink: "Op basis van de uiterlijke kenmerken was al eens een perensoort genoemd, maar dat bleek niet juist. Na onderzoek kwam pomoloog Hennie Rossel tot de conclusie dat het om de Bonne Louise d'Avranches gaat, een ras uit 1780 dat nog maar sporadisch voorkomt in Nederland.

Voortzetting stamboom
Om dit waardevolle erfgoed te bewaren voor de toekomst zijn de perenbomen vorige winter geënt door pomoloog Hennie Rossel. "Hiermee zijn we verzekerd van hun voortbestaan en houden we zodoende de historische rassen in stand," vertelt Hillebrink. "Zodra een fruitboom dood is, kun je er niets meer mee." Kwekerij Janssen Manenschijn uit Holten is specialist in oude fruitrassen en heeft de bomen opgekweekt. "Nu wordt de stamboom voortgezet."

Helaas was er geen plek in de eeuwenoude boomgaard aan het Bongerdspad. Maar de vrijwilligers vonden een mooie plek vlakbij de boomgaard, namelijk in de tuin van de oude pastorie aan de Tengnagelshoek. Tuinbaas Gerritthe van der Bijl ontving de fruitbomen met open armen: "In januari zijn door de storm diverse oude fruitbomen gesneuveld. Met deze drie bijzondere perenrassen kunnen we de oude pastorietuin nieuw leven inblazen," vertelt hij blij. In de tuin is nog ruimte voor meer fruitbomen. Wie nog oude fruitrassen heeft kan zich melden via het e-mailadres.


stadsboomgaardzutphen@live.nl

reageer als eerste
Meer berichten