Gasten genieten tijdens de Roll-Over Bronckhorst. Foto: Achterhoeknieuws.nl/Paul Harmelink
Gasten genieten tijdens de Roll-Over Bronckhorst. Foto: Achterhoeknieuws.nl/Paul Harmelink

Zutphen een van de startpunten van driedaags wandelevenement

REGIO - Eind mei/begin juni staat de veertiende wandeldriedaagse Roll-Over Bronckhorst op de Zonnebloemagenda. Ook dit jaar zijn weer mooie routes uitgestippeld. Start- en eindpunten zijn bekend: 31 mei J.J.C. Flophouse Toldijk, 1 juni Voetbalvereniging Be Quick Zutphen en 2 juni Sporthal de Lankhorst Wichmond. "We willen de deelnemers aan de Roll-Over zoveel mogelijk ontzorgen. Daarom zorgen we op elke startplaats voor voldoende rolstoelen, omdat het voor deelnemers vaak lastig is om een rolstoel te vervoeren." vertelt voorzitter van het Roll-Over comité Jan Visser. "Dus wie iemand in hun buurt kent, die wel wat kan lopen, maar niet zover; neem ze eens een avond mee." Donderdagavond zal burgemeester Marianne Besselink het evenement openen en vrijdag burgemeester Annemieke Vermeulen in Zutphen. Zaterdag zal de directeur van de Zonnebloem Nederland, Marc Damen, de opening verrichten en vervolgens de Wichmond-route meelopen als duwer. "We kunnen extra duwers nog goed gebruiken."

Door Liesbeth Spaansen

Voor de Roll-Over Bronckhorst is een ervaren team aan het werk om de driedaagse voor te bereiden. "Het is inderdaad een ervaren team, maar dat zal nooit op de automatische piloot gaan", benadrukt Jan Visser. Elk jaar worden andere routes uitgezet.

Ben van Raaij, sinds februari 2017 voorzitter van de Zonnebloem regio IJsselstreek: "We zijn trots op dit ervaren team. De mensen weten hoe ze mooie en begaanbare routes uit kunnen zetten, ze letten op de veiligheid in het verkeer en de (on)mogelijkheden van start- en pauzeplekken. Zo kunnen de deelnemers mooie wandelingen maken. Deze vrijwilligers helpen hier heel graag aan mee. Een groot aantal van de vrijwilligers zijn er al 10 tot 14 jaar bij. Het is een mooie activiteit en de wandeldeelnemers hebben geweldige dagen. Het is zo bijzonder, ze beleven er veel plezier aan. Ze krijgen de kans eropuit te gaan, de natuur in, het boerenleven ervaren langs weilanden en akkers. Als de deelnemers genieten dan genieten wij als vrijwilliger ook!"

Het aantal deelnemers aan de Roll-Over wisselt van jaar tot jaar; dit is onder andere afhankelijk van de startplaatsen, maar ze komen wel van heinde en verre. "Omdat ouderen langer thuis blijven wonen kunnen ze mooi meedoen via de plaatselijke Zonnebloemafdeling. Ook doen er veel mensen mee die in een verzorgingshuis wonen; ze komen dan vaak met meerderen in een busje," weet Jan Visser. "Helaas voelen veel potentiële deelnemers zich beperkt vanwege het vervoer naar en van de startplaatsen, maar de rolstoel hoeft niet mee. Er zijn er genoeg! Voor een rollator-gebruikers zijn de routes niet geschikt, deelnemers vergissen zich in de afstand. Deelnemers in een scootmobiel of zelfs een rolbed kunnen meedoen."

Tijdens de wandel-driedaagse zijn voldoende verpleegkundigen en EHBO'ers aanwezig, want voorkomen is beter dan genezen. Elke avond is er muziek, maar het blijft nog even een verrassing wie er optreden. Wel bekend is dat Muziekvereniging Excelsior uit Warnsveld de intocht zaterdags muzikaal zal omlijsten.

De Roll-Over organisatie krijgt financiële ondersteuning van de Vrienden van de Zonnebloem en de vele sponsoren, zoals de gemeenten Bronckhorst en Zutphen. "Dat is heel belangrijk", vertelt Jan Visser. "Zonder, is het helaas niet meer mogelijk om dit evenement te organiseren. De mensen worden goed verzorgd, krijgen hun natje en droogje, bijvoorbeeld fruit onderweg en kunnen op tijd naar het toilet. Verder geniet iedereen van een gemoedelijke en aangename wandeltocht."

Kijk op de website of Facebook voor meer informatie.


www.rolloverbronckhorst.nl

Facebook Roll-Over Bronckhorst

Meer berichten