Olympia's Tour op IJsselbrug 2016. Foto: PR
Olympia's Tour op IJsselbrug 2016. Foto: PR

Olympia's Tour gaat aan Zutphen voorbij

ZUTPHEN - De start en finish van wielerwedstrijd Olympia's Tour op 14 en 15 september in Zutphen gaat niet door. Stichting Ondernemersfonds Binnenstad Zutphen (SOBZ) wil niet bijdragen in de kosten. Bestuurslid van SOBZ en ondernemer Martijn Droog: "De stad gaat op slot en het levert ons niks op."

Door Alize Hillebrink

De koersdirectie van Olympia's Tour en Stichting Zutphen Sportief betreuren het zeer dat het evenement in Zutphen niet doorgaat. Organisator Stan Hompe van Zutphen Sportief: "De gemeente en de provincie zijn bereid grote bedragen op tafel te leggen. Wij zijn verbaasd dat de 'winkeliers' nee zeggen." 

Draagvlak
Twee jaar geleden was Zutphen al gastgemeente van dit sportieve wielerevenement en droeg SOBZ wél bij aan de Olympia's Tour. Martijn Droog: "Toen hebben we moeten vaststellen dat het ons omzet heeft gekost. Het geld is van de ondernemers. Wat we investeren moeten we ook terugverdienen en dat lukt niet als vaste klanten je winkel niet kunnen bereiken." 

Mark Schuitemaker, manager van Stichting Zutphen Promotie, vindt dat het evenement promotioneel zeker meerwaarde heeft: "Het is een positieve exposure voor de stad, maar er moet wel draagvlak zijn bij de ondernemers en als die niet voldoende is, dan houdt het op."

Gezellig toeven
Volgens Zutphen Sportief was Olympia's Tour in 2016 een evenement waar veel wielerliefhebbers en stadsgenoten plezier aan beleefden. Hompe: "De ambiance in de stad overtrof de organisatie. De wijnhuistoren was bezet door jury en tourdirectie. Mede door de twee plaatselijke rondes kon men genieten op de terrassen  van de wielrenners. Rondom de markten in Zutphen was het gezellig vertoeven."

Omdat de medewerking in Zutphen aan de tour in 2016 volgens de koersdirectie 'geweldig imponerend was' heeft deze dit jaar Zutphen opnieuw gevraagd om medewerking. Deze keer krijgt Zutphen Sportief echter de handen niet op elkaar. Hompe: "Omdat de dekking niet voldoende is en de stichting het risico niet kan dragen hebben we besloten het evenement af te lasten."

Meer berichten