Fabian Salawan Bessie (l) neemt het stokje over van Hilbert van Dam. Foto: PR
Fabian Salawan Bessie (l) neemt het stokje over van Hilbert van Dam. Foto: PR

Familiebedrijf Keurslagerij Van Dam na 95 jaar over in andere handen

ZUTPHEN – Na dertig jaar met passie en liefde voor het vak te hebben gewerkt, neemt Hilbert van Dam afscheid van 'zijn' winkel Keurslagerij Van Dam. Per 1 februari jongstleden heeft hij het stokje overgedragen aan Fabian Salawan Bessie (29) en zijn vrouw Cynthia, al blijft Hilbert wel 'bijspringen' als dat nodig is. Na 12 jaar als werknemer bij de keurslagerij te hebben gewerkt, heeft Fabian nu de touwtjes in handen en kan hij zijn eigen ideeën gaan uitvoeren. Hilbert wil graag onder het genot van een hapje en een drankje persoonlijk afscheid nemen. Alle klanten zijn daarom van harte welkom in de slagerij op zaterdag 10 maart tussen 11.00 uur en 15.00 uur.

Door Bernadet te Velthuis

Keurslagerij Van Dam is een familiebedrijf dat al sinds 1923 bestaat. Hilbert van Dam nam het in 1988 als derde generatie over. Zijn opvolger Fabian, die samen met zijn vrouw Cynthia de winkel gaat bestieren, deelt dezelfde passie en overtuiging als Hilbert. Dat blijkt wel uit het aanstekelijke enthousiasme van de heren als ze over hun vak praten. "Kenmerkend voor Keurslagerij Van Dam is dat het meeste zelf gemaakt wordt, waardoor we ook zelf de smaak in de hand hebben.", zo laten ze weten. Belangrijk daarbij is dat bijvoorbeeld de diverse worstsoorten, vleeswaren en maaltijden (veelal eenpansgerechten en soepen) geen spoor van E-nummers, smaak- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen bevatten.

In de toekomst gaat het aanbod uitgebreid worden. Fabian: "Twaalf jaar geleden werd ik geïnspireerd door het vak en het zelf, en op ambachtelijke wijze, bereiden van lekker eten. Het is een leuke, nieuwe uitdaging dat ik het bedrijf voort mag zetten. Ik ga samen met mijn vrouw en ons team verder werken aan het aanbod en de variatie van onze producten, waaronder de maaltijden. Daarnaast spelen wij met het idee van het aanbieden van vlees vervangende producten, onder andere door ons te verdiepen in de manier waarop vegetariërs tegen voeding aankijken."

De kwaliteit van leven van de dieren, de gezonde voeding en de 'diervriendelijke' manier van slachten, staat bij de heren hoog in het vaandel. Een visie die Hilbert en Fabian belangrijk vinden en voor hun gevoel terugkomt in de muurschildering achter de toonbank. Een beschildering gebaseerd op het schilderij 'De Stier' uit 1647 van de Nederlands kunstschilder Paulus Potter. Hilbert: "De muurschildering straalt rust uit en de dieren lopen lekker buiten, dat is hoe wij vinden dat dieren ook behandeld horen te worden."

Voor hen is het dan ook niet zomaar een schilderij, er zit echt een gedachte achter. "Er is nauw contact met de boeren waar het vlees vandaan komt, we gaan regelmatig op bezoek en weten dat ze vrij rondlopen en een goed leven hebben. Ze krijgen gezonde voeding en geen antibiotica. Verder komt het vlees uit de regio, wat zorgt voor korte routes en daardoor minder belastend is voor het milieu. De rustige wijze van slachten zorgt onder andere voor minder stress bij de dieren, hetgeen je terug vindt in malsheid en sappigheid. Deze manier is dan wel duurder, maar zorgt voor een beter product. Onze klanten moeten er tenslotte op kunnen vertrouwen dat we een goed stukje vlees leveren", zo leggen ze uit.

Hun passie voor het vak weten ze over te brengen. Niet alleen door met klanten in gesprek te gaan over ideeën en recepten, maar ook door workshops te organiseren voor klanten. Daarnaast wordt er ook voor scholieren een rondleiding en een workshop gegeven waarin ze zelf worstjes leren maken.

Voor meer informatie, zie de website of neem contact op via telefoon of e-mail.


0575-512014

info@vandam.keurslager.nl

www.vandam.keurslager.nl

Meer berichten