1994: Het koor staat paraat met dirigent Willem van Pelt vlak voor de uitvoering van de Matthäus Passion. (fotograaf onbekend)
1994: Het koor staat paraat met dirigent Willem van Pelt vlak voor de uitvoering van de Matthäus Passion. (fotograaf onbekend)

75 jaar Matthäus Passion Toonkunst Zutphen

ZUTPHEN -De uitvoering van de Matthäus Passion op vrijdag 30 maart om 19.30 uur in de Buitensociëteit door Toonkunst Zutphen staat in een lange traditie. Het wordt de 57ste uitvoering sinds de allereerste op 30 en 31 maart 1942, ruim 75 jaar geleden. Deze eerste uitvoering was onder leiding van dirigent Co van Beinum, die tijdens concerten ook optrad als violist en 23 jaar een zeer geliefde dirigent was bij Toonkunst Zutphen. De beroemde violist Herman Krebbers (toen 19 jaar!) speelde bij deze eerste Matthäus Passion ook mee op zijn viool, waarschijnlijk een van de twee vioolsolo's. De uitvoering van 30 maart kostte maar 50 cent en was bedoeld voor het 'gewone volk' en was tegelijkertijd de generale repetitie. De uitvoering van 31 maart kostte 150 cent en was voor de meer gegoede bevolking van Zutphen.

Direct na deze eerste uitvoering van de Matthaüs Passion werd Toonkunst door de Kultuurkamer van de Duitse bezetters verboden en viel tijdens de oorlog het concertleven van Toonkunst stil. Al snel na de bevrijding, op Goede Vrijdag 1946, werd de Matthäus Passion weer uitgevoerd onder leiding van Co van Beinum. Daarna ontstond bij Toonkunst de traditie om elk jaar de Matthäus Passion uit te voeren. Na 1969 werd deze traditie afgebroken, om weer opnieuw te beginnen op 30 maart 1994 onder leiding van dirigent Willem van Pelt.

Met de komst van de huidige dirigent Hans Lamers is het uitvoeren van de Matthäus Passion sinds 1998 een tweejaarlijks terugkerend fenomeen in Zutphen. Het koor zingt de komende uitvoering vanuit een nog sterkere beleving van de tekst en mede daardoor met nog meer muzikale expressie. Toonkunst Zutphen verheugt zich om dit prachtige, monumentale werk van Bach opnieuw en als nieuw te laten horen.

Kaarten verkrijgbaar via de Hanzehof 0575-512013, bij Music All In en The Readshop.


www.toonkunstzutphen.nl

https://nl-nl.facebook.com/toonkunstzutphen

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden