De Poort der Ontmoeting op Noorderhaven moet vier meter hoog worden. Foto: Meike Wesselink
De Poort der Ontmoeting op Noorderhaven moet vier meter hoog worden. Foto: Meike Wesselink

Plan voor groots kunstwerk van vier meter hoog in Noorderhaven

Algemeen

Zutphen - "Wij vinden dat kunst, cultuur en erfgoed kleur geven aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit en aantrekkingskracht. Daarom willen we iedereen aansporen om met kunst, cultuur en erfgoed aan de slag te gaan. Zo maken we onze gemeente nog aantrekkelijker!". Beeldhouwer Willem Leopold kwam deze regels tegen in de cultuurnota van gemeente Zutphen en voelde zich meteen uitgedaagd. Maar hoe ga je als gemeente om met een plan voor een groots kunstwerk aan het havenhoofd van Noorderhaven; een symbolische poort van wel vier meter hoog?

Door Meike Wesselink

'Poort der Ontmoeting' heet het werk dat Leopold al eerder maakte; een veertig centimeter hoog beeld van Belgisch hardsteen, bestaand uit twee haaks op elkaar staande pilaren met zachte en ruwe zijden. Ze bewegen zich om elkaar heen alsof ze een ontmoeting zoeken, een beetje onwennig nog. "Toen ik het beeld maakte, woonde ik nog in Amsterdam en hield ik me onder andere bezig als taalcoach voor niet-Nederlanders. Ik merkte dat vluchtelingen, maar eigenlijk iedereen behoefte heeft aan ontmoeting en uitwisseling en zo ontstond het idee van de Poort der Ontmoeting. Ergens diep in me was er een droom om het beeld in graniet en op véél groter formaat een symbolische plek te geven, maar die droom werd pas zichtbaar toen de Noorderhaven werd uitgegraven. 'Wow, dát is de plek', dacht ik toen ik de haven zag. Sinds mensenheugenis meren er al vreemdelingen in Zutphen aan. Handelaren uit het noorden die niet alleen handel, maar ook hun cultuur komen uitwisselen. Nu doen vreemdelingen uit het zuiden Zutphen aan en vinden hier een veilige haven. Ik vind het hartverwarmend hoe de mensen in Zutphen omgaan met vluchtelingen. Hoe omwonenden van het AZC meedenken om een leefbare situatie te creëren voor vluchtelingen en hoe organisaties als Buddy to Buddy en het Gilde te werk gaan. De poort symboliseert deze ontmoeting en waar kan dat nou beter tot zijn recht komen dan aan een veilige haven?".

Leopold legde zijn plan voor aan beleidsmedewerker kunst en cultuur Leo van Eden die hem doorverwees naar de Erfgoedadviesraad. De leden waren enthousiast over het plan en stelden voor het kunstwerk een nóg prominentere plek te geven op een talud, zodat het beeld vanuit alle windrichtingen zichtbaar is.  Maar een besluit nemen over een kunstwerk dat toch 150.000 tot 200.000 euro kost, doe je niet zomaar. PvdA en D66 nodigden de kunstenaar uit in hun fractie en zorgden ervoor dat Leopold op 12 maart zijn plan mag toelichten aan de raad tijdens een forumvergadering.

"Vrienden en kennissen zijn enthousiast en ik heb het plan ook voorgelegd aan de projectontwikkelaar van Heijmans. Ook hij ontving het plan positief. Samen met Koninklijke Hesselink BV ben ik op zoek gegaan naar een groeve waar ze granietblokken van vier meter hoog, twee meter breed en één meter diep kunnen delven. Die hebben we gevonden in India en hoewel ik de situatie daar zelf nog niet heb bekeken, is Hesselink ervan verzekerd dat er geen kinderarbeid gepaard gaat met de delving. Als de raad enthousiast is en het plan door zou kunnen gaan, dan worden de pilaren in India in vorm gesneden en zou het in theorie met twaalf weken hier kunnen zijn. Ja, de kosten zijn behoorlijk en het geld zou ook een bestemming kunnen vinden bij vluchtelingenorganisaties, maar ik ben er echt van overtuigd dat Zutphen zich met de Poort der Ontmoeting nóg meer kan profileren als gastvrije en kunstminnende stad."


willem@hoofdwerk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant