Achterhoeks Planetarium Toldijk. Foto: PR
Achterhoeks Planetarium Toldijk. Foto: PR

Gratis entree planetarium tijdens Landelijke Sterrenkijkdagen

Algemeen

TOLDIJK - In het kader van de Landelijke Sterrenkijkdagen is het Achterhoeks Planetarium in Toldijk geopend op vrijdagavond 23 februari en zaterdagavond 24 februari van 19.30 tot 22.00. Entree is deze avonden gratis.

In Toldijk, aan de Hoogstraat 29, bevindt zich een stukje hemel op aarde. Henk Olthof bouwde hier o.a. vier verschillende planetaria. Het plafondplanetarium bouwde hij naar voorbeeld van het Friese Eisinga Planetarium, inclusief een ingenieus tandwielsysteem, waarvoor hij ook zelf alle berekeningen maakte.
Heel bijzonder is 'Ruimteschip Aarde', waar men met ongeveer tien volwassenen (of vijftien kinderen) in kan om een unieke belevenis mee te maken. Door een draaiconstructie toont dit bolplanetarium de sterrenhemel vanaf Nederland, maar ook vanaf de evenaar en de Noordpool.
Als het licht uit gaat verschijnt er een indrukwekkende en haarscherpe sterrenhemel. Zelf bij een bewolkte lucht kan men in Toldijk dus toch sterren kijken. Een vierde planetarium, 'de Wereld op zijn kop' toont de sterrenhemel van het zuidelijk halfrond.


www.achterhoeksplanetarium.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant