Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie.

Ambitie Zutphen energieneutraal in 2030 vraagt om versnelling

Algemeen

ZUTPHEN - Steeds meer steden hebben ambities op het gebied van duurzaamheid en energieneutraliteit. In 2008 heeft Zutphen samen met de regio Stedendriehoek de ambitie uitgesproken om in 2030 energieneutraal te willen zijn. Inmiddels zijn al veel stappen gezet, maar of de doelstelling haalbaar is hangt nu af van de snelheid waarmee initiatieven en projecten worden uitgerold.

Door Alize Hillebrink

Partijen als Cleantech Center, Zutphen Energie, woningcorporaties, bouwers, installateurs, bedrijven, scholen, sportverenigingen en inwoners werken aan de doelstelling mee. Er zijn maar liefst ruim veertig duurzame initiatieven. De komende periode wordt een 'Duurzaamheidsagenda' opgesteld die samen met allerlei partners in de stad moet gaan zorgen voor een versnelling in het bereiken van een energieneutraal Zutphen. Deze Duurzaamheidsagenda moet inzichtelijk maken waar Zutphen de komende jaren op gaat inzetten en wat ieders rol daar bij is.

Resultaten
In het rapport 'Stand van zaken Zutphen energieneutraal 2030' is te lezen welke resultaten al zijn bereikt. Zo is het energieverbruik van bedrijven en woningen ten opzichte van 2008 is met 13,1% afgenomen. Het tempo waarin energie wordt bespaard gaat bovendien sneller dan de landelijke trend. Het aantal elektrische auto's neemt elk jaar toe. Op dit moment rijden in Zutphen 246 elektrische voertuigen. Dit is een toename van 189% ten opzichte van 2014 (toen reden er 85 elektrische auto's). Er rijden daarnaast 284 hybride voertuigen, een toename van 43% ten opzichte van 2014.

Op het gebied van wonen wordt in de wijk Voorsteralleekwartier Noord & Berkelpark samen met bewoners, Woonbedrijf Ieder1, Liander en Waterschap het project 'Wijk van de Toekomst' gestart. Hiermee wordt een voorbereiding gemaakt op het besluit dat alle woningen in 2050 (liefst 2030/2035) van het aardgas af moeten zijn. Gemeenten moeten hiervoor samen met de bewoners vóór 2023 de wijkplannen klaar hebben liggen.

Kanttekeningen
De ambitie om een energie neutrale gemeente te worden is groot, complex én noodzakelijk. En de opgave staat niet op zichzelf; hij is onderdeel van een grotere verduurzamingsopgave op het gebied van afvalverwerking, klimaatadaptatie, duurzame bedrijvigheid en economie, mobiliteit, woonklimaat, schone bodem, lucht en water. Deze thema's kunnen elkaar versterken, maar staan in de praktijk vaak nog los van elkaar. Het biedt kansen en meerwaarde om de duurzaamheidsopgaven samen en in samenhang op te pakken.

Het rapport 'Stand van zaken Zutphen energieneutraal 2030' is vanaf vandaag te vinden op de website van de gemeente Zutphen.


www.zutphen.nl/energieneutraal

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant