Stadsarcheoloog Michel Groothedde vertelt de genodigden over de ruim 250 unieke munten uit 1400-1830 die gevonden zijn bij het archeologisch onderzoek in de kerk. Foto: Patrick van Gemert
Stadsarcheoloog Michel Groothedde vertelt de genodigden over de ruim 250 unieke munten uit 1400-1830 die gevonden zijn bij het archeologisch onderzoek in de kerk. Foto: Patrick van Gemert

Officiële start restauratie Walburgiskerk

Algemeen

ZUTPHEN - Wethouder René Sueters en Annelies van der Kolk, voorzitter van de Stichting Oude Gelderse Kerken, lieten woensdag samen met behulp van een katrol een zerk in de Walburgiskerk te Zutphen weer op zijn plaats zakken. Na al het archeologisch onderzoek was de terugplaatsing van deze rechthoekige stenen plaat als grafbedekking het officiële startsein voor de restauratie. Met die werkzaamheden wordt het functionele gebruik van de kerk verbeterd.

De Walburgiskerk kan voortaan het gehele jaar, ook in de koude wintermaanden, worden gebruikt en daardoor beter worden geëxploiteerd. Het doel daarvan is het jaar rond meer bezoekers te trekken met een uitgebreider evenementenaanbod, zoals concerten, lezingen, erediensten en congressen. "Klappertandend kerstliederen zingen is voorgoed verleden tijd", sprak wethouder René Sueters verheugd. "Het 's Gravenhof moet hét culturele plein van Zutphen worden en de culturele trekpleister van de regio. De openstelling van de kerk is daarin een belangrijke stap."

Vloerverwarming
De werkzaamheden zijn opgedeeld in twee fasen. In haar welkomstwoord benadrukte Annelies van der Kolk, nog eens dat vaklieden feitelijk onmisbaar zijn om al deze bijzondere werkzaamheden goed en vakkundig uit te voeren. In de eerste fase wordt vloerverwarming aangelegd en worden restauratiewerkzaamheden aan de Angelustoren en het met lei bedekte dak verricht. De Angelustoren is in 1729 op het dak van het hoogkoor gebouwd. Deze toren belast de eikenhouten kapconstructie teveel; na bijna driehonderd jaar overbelasting begint deze te zuchten onder het gewicht. Architect, constructeur en aannemer hebben een constructieve oplossing gevonden om dit aan te pakken. Een van de zeventien dakkappen is verkeerd gedekt en moet opnieuw worden gedaan in 'Oud-Duitse dekking'.

Het lei- en loodwerk wordt hersteld of vernieuwd en er worden meteen nieuwe veiligheidshaken aangebracht voor werkzaamheden in de toekomst. De kerkbanken zijn verkocht en de verhoging waarop zij stonden is verwijderd. Onder de nieuwe vloer in het middenschip en ook in een deel van het koor en de zuidertransept komt vloerverwarming. Voor deze eerste fase heeft de stichting substantiële financiële bijdragen ontvangen van onder andere de provincie Gelderland, Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte en de Protestantse Gemeente Zutphen.

Nieuwe entree
In het voorjaar moet de eerste fase gereed zijn. Daarna krijgt de kerk een nieuwe entree. Voor het toenemende gebruik van de kerk is het gewenst de toegangsdeuren onder de toren als hoofdingang te gebruiken. Het gehele torenportaal wordt ingericht als tochtportaal. Met minimale bevestigingspunten en veel glas wordt zo min mogelijk afbreuk gedaan aan de monumentale architectuur. Omdat de deuren tegen een behoorlijke winddruk moeten kunnen, is gekozen voor elektrische schuifdeuren van 'buitenkwaliteit'. Bij de nieuwe entree komen ook het winkeltje, toiletgroep en pantry. Voor de realisatie van deze nieuwe entree stelt de gemeente Zutphen 100.000 euro beschikbaar.

Na de officiële handeling kregen de genodigden van de gemeente en de Stichting Oude Gelderse Kerken de gelegenheid om de plannen en vooral ook het bijzondere archeologische werk te bekijken.

et de zerk terugplaatsen gaven voorzitter Annelies van der Kolk en wethouder René Sueters het startsein voor restauratiewerkzaamheden in de Walburgiskerk. Foto: Patrick van Gemert

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant