Mans van den Berg is alweer bezig met een nieuwe film. Foto: Meike Wesselink
Mans van den Berg is alweer bezig met een nieuwe film. Foto: Meike Wesselink (Foto: Meike Wesselink)

IJsland en omgeving Zutphen filmdecor voor De IJslandbende

Zutphen – Vanaf donderdag 15 februari is de familiefilm De IJslandbende te zien in bioscopen door het hele land. De oplettende kijker zal zich herkennen in het decor dat onder andere in de omgeving van Zutphen en Gorssel is opgenomen. Niet zo vreemd: de makers komen er vandaan.

Door Meike Wesselink

De van oorsprong Zutphense Mans van den Berg liep al een tijdje met het idee voor de film rond. Samen met broer Derk runt Mans een productiehuis in Arnhem (NOBS), waar de jongens vooral bedrijfsfilms maakten. Van een heuse speelfilm was het nog niet gekomen. Toen ze maar liefst vijf prijzen wonnen met hun 48 Hour filmproject Wie ben Ik, kregen ze de bevestiging die ze misschien wel nodig hadden om het te gaan doen. Door middel van crowfunding en met de hulp van vrienden, kennissen en goodwill van heel veel meewerkende mensen, kreeg NOBS het voor elkaar om een betaalbare familiefilm te maken in betrekkelijk korte tijd.

De trailer toont het veelbelovende resultaat dat op woensdag 14 februari in première gaat in het klein maar fijne Luxor filmtheater. De film draait dan om 15.00 uur en om 18.00 uur en is de dagen erna ook nog te zien op 16, 17 en 18 februari. De scènes zijn onder andere aan de Rustoordlaan, bij de Zessprong in Joppe, bij zwembad de Boskoele in Gorssel en het prachtige landschap van IJsland opgenomen.

De IJslandbende gaat over Sem die tijdens de laatste zomervakantie van zijn basisschooltijd samen met vriend Mo een club opricht, de IJslandbende. Vijf bendeleden zetten een spannende expeditie naar IJsland op poten. Een spel zo lijkt, maar dat blijkt toch niet voor iedereen zo te zijn. Mans: "De problemen van kinderen op die leeftijd zijn minstens zo groot als die van volwassenen. In ieder geval zijn ze veel intenser. Ga er maar eens aan, al die dingen die in je leven kunnen spelen; een scheiding, ruzie, verliefdheid. De IJslandbende gaat over de fantasie van de bende, waarbij er geen remmingen zijn en afkomst geen rol speelt. We hebben een ontzettend leuke groep acteurs bij elkaar gevonden, die ook in het echte leven hechte vriendschap hebben gesloten. Je moest een zien wat ze elkaar aan berichten sturen in die appgroep van ze", lacht Mans.

Een divers gezelschap is het zeker. Zo is daar de Syrische Obadh die nog geen woord Nederlands sprak toen hij op auditie ging en Mohamed die met zijn zelfgeknutselde filmpje een gevoelige snaar raakte bij regisseur Mans. Een paar van de acteurs zijn op 14 februari zelf ook in Luxor. En omdat NOBS in Arnhem huist, wordt de première nog eens dunnetjes overgedaan bij Pathé. Ook daar zullen acteurs en regisseur verschijnen tijdens de vertoning op 17 februari.

"Het is echt ongelooflijk dat het zo speelt", verwondert Mans zich. "Maar er hebben zo veel mensen meegewerkt die ons een warm hart toedragen. Dat je met zo veel verschillende mensen aan een schilderij kunt werken, dat is bijzonder. We hebben er echt met een heel team aan gewerkt. Zo zijn er bijvoorbeeld scènes die de geluidsman heeft bedacht. De distributeur waarmee we werken waardeert onze aanpak en terwijl we nu midden in de drukte van De IJslandbende zitten is een nieuwe avonturenfilm alweer in de maak, Berend Botje die als het goed is in december uitkomt."


www.facebook.com/DeIJslandbende

Meer berichten