Afbeelding

Column Paul Bombeld - De Zutphense zorgrevolutie

Achterhoek Auto Columns

De Zutphense zorgrevolutie

Op het winkelcentrum Waterkwartier staan op het pleintje voor het buurthuis Waterkracht een aantal bankjes. Het decoratieve betonnen exemplaar, afgewerkt met een mozaïek van gebroken tegeltjes is mij te koud. Ik kies deze zaterdagmiddag voor een robuust houten exemplaar en wacht geduldig tot de show begint. Voor mijn neus verrijst een klein podium. Er wordt een aanhangwagen geparkeerd met een rood gevaarte erop. Ik herken een Spaanse peper, maar na enige navraag blijkt het toch echt een tomaat te zijn. Samen met twee felrode bestelwagens met partijopdruk bepalen zij de komende uren het decor. Welkom bij de zorgrevolutie van de Socialistische Partij.

Op deze zaterdagmiddag is het speerpunt de thuiszorg. Kort door de bocht concludeer ik dat het afgelopen moet zijn met de cowboys en grootverdieners in de zorg. Het geld moet voortaan naar de groep die daadwerkelijk de zorg verleent. Daarom heeft de SP in Zutphen al in 2016 het initiatief genomen om te komen tot een eigen stichting, opgericht door de gemeente Zutphen. Geen grootgraaier maakt voortaan nog kans in ons rooie stadje aan de IJssel. En zes weken voor de gemeenteraadsverkiezingen moet de kogel definitief door de Zutphense kerk. Hier in het Waterkwartier komen de straatvechters vanmiddag in actie, maar liefst 40 partijleden staan enthousiast klaar. Ze gaan ervoor en zo moet het. Maar eerst de peptalk.

Helemaal vanuit Amsterdam heeft de Zutphense SP deze zaterdag Cobie Groenendijk van het Nationaal Zorgfonds geïmporteerd. En haar uitspraken zijn niet voor de poes. 'Wat hier gebeurt in Zutphen, krijgt een vervolg in Amsterdam en daarna zelfs in heel Nederland. In Zutphen begint vandaag de landelijke zorgrevolutie. Geweldig.' En ook SP-tweede kamerlid Frank Frutselaar is opgetogen naar het Waterkwartier gekomen. 'Ook in Den Haag zijn dezer dagen alle ogen op Zutphen gericht. Zutphen heeft een voorbeeldfunctie voor heel het land. Hier in de Hanzestad stopt het grote graaien uit de zorgpot. Bedankt Zutphen.' Alle aanwezigen zijn inmiddels tot op het bot gemotiveerd.

Dan verdelen de SP-ers zich in actiegroepjes voor een kruistocht door de wijk. En dat kunnen ze als geen ander. De beoogde 1000 handtekeningen worden er uiteindelijk 1732. De doelstelling wordt ruim gehaald. En dat dacht ik wel, SP-ers zijn tenslotte mensen van de straat, zonder kapsones.

Twee dagen later puilt de Burgerzaal van het gemeentehuis bijna uit zijn voegen. De publieke tribune is te klein, er moeten stoelen worden bijgezet. Gelukkig vind ik nog net een zitplaats. Dit is de avond waarop Zutphen historie gaat schrijven. Vaarwel grootgraaiers, met een eigen stichting kunnen we het zelf veel beter. Even voor 12 uur 's nachts volgt de stemming. Uitslag: eigen stichting afgewezen. Einde voorbeeldfunctie, de Zutphense zorgrevolutie gaat als een nachtkaars uit. En… we schrijven geen historie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant