Bob Kliest (l) en Reinier Koops op zoek naar de koningin. Foto: Meike Wesselink
Bob Kliest (l) en Reinier Koops op zoek naar de koningin. Foto: Meike Wesselink

Nieuw imkersgilde 'Leve de Koningin'

Achterhoek Auto

VORDEN/ZUTPHEN - Zelf dacht Reinier Koops het wel te weten toen hij drie jaar geleden begon met het houden van bijen. Hij schafte boeken aan en googelde wat. Maar pas toen hij met een erkende opleiding bijen houden begon, ontdekte hij hoe weinig kennis hij eigenlijk had. Reinier is inmiddels een aantal opleidingen verder, maar nog lang niet uitgeleerd. Om het mogelijk te maken erkende opleidingen naar de regio te halen, kennis uit te wisselen en ervaring te delen, richtte hij daarom samen met collega-imker Ko van der Kolk een imkervereniging op; Leve de Koningin. De eerste opleiding start op 3 maart.

Door Meike Wesselink

"We zijn de lokale afdeling van Imkers Nederland en omdat we nog maar recentelijk zijn gestart, kunnen we nog wel wat nieuwe leden gebruiken. Wij zijn een gilde met als doel dat ervaren imkers hun kennis overbrengen op jongelingen, maar ook dat we erkende opleidingen kunnen bieden. Daarvoor zoeken we contact met andere verenigingen, maar hebben we ook samenwerking gezocht met de Zutphense beroepsimker Bob Kliest." Kliest is met zijn ruim vierhonderd volken vooral actief bij fruittelers, maar geeft ook verschillende opleidingen over bijen, honing en bestuiving. Het zijn erkende opleidingen die hij zelf via de Imkerbond ABTB volgde. Kliest: "De bijensterfte waarover je vaak hoort, wordt vooral toegeschreven aan de klimaatsverandering, maar ik durf te zeggen dat de oorzaak ook wel eens bij de imker zelf ligt. Als je goed beslagen ten ijs wilt komen, moet je toch over een behoorlijke hoeveelheid kennis beschikken en die is op YouTube alleen niet te vinden."
Reinier: "Op internet vind je veel informatie, maar niet genoeg om ook feeling met het vak te krijgen. Dat gebeurt pas als je een opleiding volgt, zo heb ik ervaren. Je neemt vragen mee over zaken waar je tegenaan loopt, maar omdat je stap voor stap het imkeren leert, komen de vragen vanzelf, zéker als je met een groep enthousiastelingen bent."

Als je de basisopleiding hebt gevolgd, kun je de cursus voor gevorderden volgen. Dan zijn er nog cursussen over onder andere bestuiving, koninginneteelt en opleidingen om honingkeurmeester te worden. "Alleen al het zwermen en het telen van doppen, jonge koninginnen, is een fascinerende wereld, maar is er ook één die nauw luistert", weet Reinier. "Je moet je bijenvolken goed in de gaten houden wanneer ze zich gaan splitsen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er gevechten ontstaan of dat kolonies zich opsplitsen en te klein blijken om levensvatbaar te zijn."

Op 3 maart gaat de basisopleiding bijen houden van start. Kliest: "De eerst les staat in het teken van terminologie, waardoor we met elkaar leren communiceren. Daarna is het vooral doen." Het klinkt misschien wat droogjes, maar dat is het allesbehalve. Kliest, die al ruim dertig jaar in het vak zit, is zo gepassioneerd van bijen dat hij een boeiende leermeester is. "Wij denken dat we alles maar weten, maar we hebben geen idee wanneer een bloem bijvoorbeeld bronstig is. Bij de meeste is dat maar een minuut of twintig, Een bij weet dat, die gaat precies op het juiste moment vliegen."


bob@imkerijderaat.nl

imkersgildevordenzutphen@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant