Karttalent Bastiaan van Loenen (13) gaat in 2018 internationaal

Bastiaan van Loenen bij zijn wedstrijdkart. Foto: Willy Hermans
Bastiaan van Loenen bij zijn wedstrijdkart. Foto: Willy Hermans (Foto: Willy Hermans)

BRONKHORST/ZUTPHEN – De Achterhoek barst van het talent, maar op het gebied van karting is er nog een wereld te winnen. De 13-jarige Bastiaan van Loenen uit Bronkhorst springt in dit gat en kan wellicht een mooie carrière tegemoet zien in de kartsport. Nu al is hij alle leeftijdgenoten te snel af en werd hij afgelopen seizoen vice-kampioen in de X30 juniorklasse van de GK4-kartseries.

Door Willy Hermans

Het is niet heel verwonderlijk dat Bastiaan van Loenen al van jongs af aan op de kartbaan is te vinden. Vader Alex was een verdienstelijke autocoureur en werd drie keer Nederlands kampioen in diverse klassen. Bastiaan ging al als baby mee en maakte als vijfjarige zijn eerste rondjes op de kartbaan in Eefde. Toen hij een paar jaar later aan het opleidingsprogramma deelnam, was al snel duidelijk dat er in hem een groot karttalent zat. Hij was op zijn zevende al kampioen van de Kadet-klasse, werd Benelux-kampioen in de RP1-klasse en kwam al snel terecht tussen oudere karters, die hij ook meestal te snel af is. Afgelopen seizoen won hij twee van de zes races en eindigde als tweede in het totaalklassement achter Dilano van 't Hoff, wiens budget het tienvoudige bedroeg.

Zijn specialiteit is rijden in de regen: "Bastiaan is ontzettend behendig in de regen en traint ook veel onder slechte weersomstandigheden, terwijl anderen juist wachten tot het mooi weer wordt," vertelt Alex van Loenen die elk raceweekend zijn zoon naar de banen rijdt. "Ik sta langs de kant als trotse vader, maar ben ook wel kritisch. De begeleiding en training hebben we bewust uit handen gegeven aan Bas Harting, die ook de vaste monteur is. Maar hij kan wel wat hulp gebruiken, want in een raceweekend worden 7 à 8 sets banden versleten en is na elke vier uur een motorrevisie nodig! Karting is duurder dan autosport door de hoge slijtage van de onderdelen en we zitten niet in een raceteam die alles betaalt. We hebben drie karts: één voor de wedstrijd, de andere voor training en een als reserve."

In 2018 naar de OK-junioren
De autosport was in Nederland enige jaren geleden op sterven na dood, maar vooral door de prestaties van Max Verstappen is er een enorme opleving. "Dat merk je ook in de kartsport, want daarin is Max ook begonnen. De opleidingsklassen zitten bomvol, maar een volgende Max Verstappen word je niet zomaar. Bastiaan heeft bewezen veel talent te hebben, maar als je verder komt moet je heel veel geld meenemen om je in te kopen. Maar wie weet gaat hij wel een keer over in de autosport. Tijdens een testdag op Zandvoort voor Formule RP1 was hij al bloedsnel."

Eerst maakt Bastiaan de stap naar de OK-junioren, een internationale klasse met zes wedstrijden in het buitenland. In een nieuwe kart met meer pk's en snellere motor. Het seizoen start in april in Kerpen (Dld.). Bastiaan bereidt zich er op voor door niet alleen in de kart te trainen, maar ook door zijn conditie bij te houden op de fiets en vooral de spieren van het bovenlijf (nek en rug) te trainen in de sportschool, want er komen enorme krachten op het lichaam bij snelheden die tot 120 km/uur gaan. Daarnaast zit Bastiaan op de HAVO op het Baudartius in Zutphen, waarmee goede afspraken zijn gemaakt omtrent de vrije dagen voor de races in het weekend. Allemaal nodig om tot goede resultaten te komen.
Hij is vol vertrouwen dat hij ook in 2018 bij de OK-junioren weer goede resultaten boekt. Door de hoge kosten is wel elke vorm van sponsoring welkom. Sponsoren kunnen zich melden via alexvanloenen@hetnet.nl.
Zeker een naam om in de gaten te houden: Bastiaan van Loenen.


bastiaanvanloenenracing.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden