Vanwege de storm was de bezetting dit keer wat klein. Foto: Meike Wesselink
Vanwege de storm was de bezetting dit keer wat klein. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Samen soep eten in de Bovenkamer

Algemeen

Zutphen - Wel eens overwogen om te lunchen bij de Kaardebol? Dat kan namelijk iedere donderdag bij de Bovenkamer. Wie wil schuift aan voor een soepmaaltijd op de eerste etage van het hoofdgebouw. Voor vijf euro bent u verzekerd van niet alleen een gevulde maag, maar ook een goed gesprek met tafelgenoten die u nog niet kende. Als het seizoen vordert, maakt de soepmaaltijd plaats voor een lichtere lunch met groentjes uit eigen tuin.

Door Meike Wesselink

"De bovenkamer is een plek waar mensen met beginnende dementie terecht kunnen, alleen of met hun mantelzorger", legt Chantal Elskamp uit. "Ook mensen die meer willen weten over dementie kunnen wij helpen met hun vragen. Een zorginstelling zijn we niet, maar we hebben wel veel kennis over dementie. Mensen kunnen dagelijks bij ons binnenwandelen voor een gesprek of een leuke activiteit. Die activiteiten bedenken wij niet, die bedenken de mensen zelf."

Een dame op leeftijd schuifelt voorzichtig met haar rollator richting 'huiskamer.' Ze vindt het gezellig om te praten, maar wil niet perse met haar naam in de krant. Ze heeft zojuist heerlijk getafeld en gaat samen met een van de gastheren rond een tafel zitten waar de randen van een enorme puzzel al zijn gelegd. "Zo'n puzzel leg je gewoon op tafel en als je het even niet meer weet dan ga je iets anders doen. Als je dan weer terugkomt vind je altijd wel een stukje dat past." Puzzelen vindt mevrouw leuk, maar handwerken of lezen doet ze ook graag. Of wandelen. Iedere donderdagmiddag komt mevrouw naar de Bovenkamer die voor haar een heel eigen vorm van dagopvang biedt. Met de taxi (ook dat kan de Bovenkamer regelen) rijdt ze naar de Kaardebol waar ze eerst aanschuift voor een maaltijd. Na het eten is het tijd voor koffie en daarna beweegt mevrouw mee tijdens het Beweeguur. Zo heeft ze iedere donderdag een gezellige middag die voor haar ook nog eens kostenloos is. Mevrouw dementeert een beetje, maar kan nog prima voor zichzelf zorgen. Ze woont niet ver van de Kaardebol en ook haar kinderen wonen vlakbij. Door samen de zorg te verdelen kan mevrouw nog best een tijd op zichzelf blijven wonen en dat vindt ze wel zo prettig.

Vandaag is alles anders. Het beweeguur is gecanceld en veel mensen die normaliter aanschuiven voor de soepmaaltijd laten vandaag verstek gaan. Het stormt en niet een klein beetje ook. Voor het handjevol mensen dat deze donderdag aanschuift, is er daarom een extra kom erwtensoep. Dat is helemaal geen straf. Een betere soep had kok Martin Sangers niet kunnen uitkiezen op deze gure, grijze dag. "Alles biologisch en vegetarisch. Vlees hebben we er ook wel bij, zoals rookworst bij de erwtensoep, maar die serveren we apart", legt de kok uit. Martin is gepensioneerd, maar bracht een groot deel van zijn werkzame leven door als instellingskok. Hij kookt nog altijd even graag en zoals een kok betaamt, houdt hij ook van gezelligheid. Daarom is hij als vrijwilliger uitstekend op zijn plek op de Kaardebol. Het is wel wat behelpen in het geïmproviseerde keukentje -een tafel met daarop een elektrische tweepits- maar meer dan een beetje warmte heeft Martin niet nodig.

Een wat oudere, maar zeker niet demente dame schuift aan bij een van de tafels. Ook zij hoeft liever niet met naam in de krant. Geregeld is ze op donderdag bij de Bovenkamer te vinden, maar kiest er bijvoorbeeld ook voor om bij het Odensehuis binnen te wandelen, bij Waterkracht of bij een van de kerkelijke instanties om samen met anderen te eten. "Ik vind het gewoon gezellig. Vorige week zat ik hier ook aan tafel en had een heerlijk gesprek met een stel dat de wereld heeft over gereisd. Het was fijn om naar te luisteren." Ze geeft de kok een compliment en voegt eraan toe: "Ik hoef vanavond niet meer te eten."

Coördinator Chantal legt ondertussen alles uit over de Bovenkamer; over de samenwerking met het Odensehuis, de verschillende activiteiten zoals dansen, wandelen, samen muziek maken, over de vrijwilligers die worden opgeleid om mensen te kunnen begeleiden en over de plannen die worden uitgerold voor de Kaardebol. Maar waar Chantal nog graag uitdrukkelijk een oproep voor wil doen is voor vrijwilligers. Die zijn namelijk altijd nodig als gastvrouw of gastheer van de Bovenkamer. En hoe meer vrijwilligers, hoe meer mensen er leuke dingen bij de Bovenkamer kunnen doen.


www.debovenkamerzutphen.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant