De deelnemers aan de inspiratiesessie onderzochten hoe ze letterlijk verbindingen konden leggen tussen de teamleden. Foto: pr
De deelnemers aan de inspiratiesessie onderzochten hoe ze letterlijk verbindingen konden leggen tussen de teamleden. Foto: pr (Foto: Meike Wesselink)

'Wat me triggerde was dat ik het idee had, maar ondernemerskracht miste'

Zutphen - Stadsonderneming Zutphen is er om burgerinitiatieven te ondersteunen. Daar worden geregeld activiteiten rondom georganiseerd. Het tweede seizoen van Academie Zutphen is nu halverwege, maar op donderdag 18 januari werd weer een nieuwe groep initiatiefnemers ingeleid in het succesvol uitwerken van een maatschappelijk idee.

Door Meike Wesselink

De organisaties Nulpunt Org. en Civic Source gaven de deelnemers een avondvullende inspiratiebijeenkomst over het neerzetten van maatschappelijke initiatieven, vanuit gelijkwaardigheid. De deelnemers bestonden uit ondernemers, geïnteresseerden, maar ook particulieren met ideeën over het schoonmaken van de wijk of het tegengaan van eenzaamheid. Ze kregen inzicht in hoe ze hun eigen kracht en die van teamleden kunnen inzetten om een onderneming succesvol te laten slagen en kregen handreikingen om inkomsten te kunnen vergaren.

Charlotte Kuijper kwam zo'n anderhalf jaar geleden bij Stadsonderneming en nodigde de organisaties uit voor de inspiratiesessie van afgelopen donderdag. Mogelijk schuiven de deelnemers later aan bij Academie Zutphen waar Charlotte samen met Jaap Nieuwmeijer momenteel een groep van zes initiatiefnemers begeleidt. "Ik geloof er erg in als mensen hun eigen idee uitwerken. Ze weten zelf heel goed waar hun hart ligt, maar kritisch kijken en zakelijk ondernemen is een ander verhaal en daar willen we graag bij helpen door inspiratie te bieden op thema's als het ondernemersplan, de financiering of bijvoorbeeld communicatie". Academie Zutphen startte eerder al met een groep waar onder ander de creatieve werkplaats Proeflokalen uit voortkwam. Jaap Nieuwmeijer besloot zijn krachten te bundelen met Charlotte, van huis uit sociologe en al langere tijd bezig met sociale projecten, waaronder voor vrouwennetwerk WOMEN Inc in Amsterdam.

Inhoudelijk wil ze niet al te veel kwijt over de initiatieven die bij Academie Zutphen worden uitgewerkt, maar één ervan, de duofietstaxi van Nanneke Dorenbos is al zover dat ze die wel durft te noemen. "Nanneke heeft het idee om voor ouderen een fietstaxiservice op te starten om ergens naartoe te kunnen rijden, bijvoorbeeld om (samen) boodschappen te doen. De duofiets is een soort tandem, met een dubbele fiets niet achter, maar naast elkaar. Voor ouderen biedt het de mogelijkheid om in beweging te blijven, de plek ernaast zou bijvoorbeeld kunnen worden bezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een jongere die zo op zoek is naar een maatschappelijke stage." Nanneke: "Wat me vooral triggerde om de cursus te volgen was dat ik wel het idee had, maar de ondernemerskracht miste. De cursus is voor mij ontzettend waardevol omdat er echt expertise is bij de Academie. Niet alleen Charlotte Kuijper, Jaap Nieuwmeijer en Lex Hemelaar, maar ook de inspirerende sprekers die ze elke keer uitnodigen. Ik denk dat er heel veel gewone mensen zoals ik rondlopen met een idee, die nog niet zo goed weten hoe ze hun plan moeten concretiseren. Ik ben ook maar gewoon iemand die in de zorg werkt en ben zeker geen ondernemer. Omdat ik ook gewoon 32 uur wil werken is het niet altijd even gemakkelijk om mijn plan verder uit te werken, maar het is de bedoeling dat er in april drie duofietsen rondrijden."

Stadsonderneming, initiatief van Lex Hemelaar houdt een agenda up to date waar inspiratiesessies en cursussen worden aangekondigd. Houd de website in de gaten.


stadsondernemingzutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden