Wouter Blacquière, Joris van Ooijen en Anna Roos Meerbach halen het Socratisch Café naar Zutphen. Foto: Meike Wesselink
Wouter Blacquière, Joris van Ooijen en Anna Roos Meerbach halen het Socratisch Café naar Zutphen. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Zutphen start met Socratisch Café

Algemeen

Zutphen - Na Amsterdam, Rotterdam, Zwolle, Deventer en nog heel wat steden meer, start ook Zutphen met een Socratisch Café. Karel van Haaften verdiepte zich in de filosofie van Socrates en wil zijn kennis zoveel mogelijk verspreiden. Misschien wel omdat de manier van discussiëren de wereld een klein stukje mooier kan maken. Van Haaften komt op uitnodiging van Denkstof naar Zutphen om ook het Socratisch gesprek te leiden. Iedere derde donderdag van de maand (van 19.30 tot 22.00 uur) wordt in Dat Bolwerck een specifiek thema besproken op Socratische wijze. Donderdag 18 januari kun je meepraten over 'beginnen'. Een voorstudie of hoog iq is niet vereist. Iedereen die geïnteresseerd is kan het namelijk.

Door Meike Wesselink

Joris van Ooijen, Anna Roos Meerbach en Wouter Blacquière van Denkstof zijn alle drie bijzonder geïntrigeerd door de gesprekstechniek die Socrates al ver vóór Christus introduceerde. Maar eigenlijk zijn ze bij Denkstof geïnteresseerd in alle vormen van gesprek. Als je in staat bent om een goed gesprek te voeren, dan leer je ook kennis te nemen van andere perspectieven waardoor je (eenzijdige) kijk een beetje breder wordt. Aardig aan het Socratisch gesprek is dat het er niet om gaat om je mening erdoor te drukken. Aan de hand van een thema ga je juist vragen stellen. Neem het thema 'beginnen'. Wat is dat eigenlijk, beginnen? Is het een startpunt, is het een mijlpaal, is het iets moeilijks of juist iets makkelijks? In kleine groepjes ga je in gesprek en neem je een concrete ervaring die één van de deelnemers had met het thema 'beginnen'. Hoe heeft de persoon die de ervaring beleefde zich een mening gevormd en hoe kwam die tot stand? Door samen zo'n concrete uit het leven gegrepen situatie te onderzoeken, ontdek je welke vooringenomen ideeën ten grondslag liggen aan hoe je jezelf een mening vormt. Als je dat snapt, ben je ook in staat om je vooringenomen gevoelens achterwege te laten, of juist die van anderen te onderzoeken. Dat klinkt gemakkelijk, maar dat is het niet. Het stellen van de goede vragen is bij het Socratisch gesprek juist de kunst.

Joris van Ooijen die Denkstof bedacht hield zich altijd al bezig met 'anders' denken. Als creatief denker bedacht hij televisieformats waarvan All you need is Love misschien wel zijn meest succesvolle is. De creatieve blik die hem was gegeven, gunde hij anderen ook, maar hij ontdekte dat in een wereld als die van de media degenen die het hards roepen het vaakst gehoord worden. In het Socratisch gesprek vormen oprechte nieuwsgierigheid en gelijkwaardigheid de basis en is van haantjesgedrag geen sprake. Dat boeit Joris. De bereidheid om je eigen handelen te onderzoeken vindt hij daarbij belangrijk.

Ook Anna Roos Meerbach en Wouter Blacquière houden zich bezig met 'het gesprek' en zijn beide gespreksleider. Anna Roos is opgeleid als Socratisch gespreksleider en vindt het een grote meerwaarde om vanzelfsprekendheden los te weken uit je systeem om je denkwijze vervolgens weer opnieuw op te bouwen.

Wouter staat ook wel bekend als de 18 Minutenman. In precies achttien minuten geeft hij een inleiding over een thema om een discussie los te weken. Vóór het Socratisch Café start op 18 januari, houdt Wouter om 18.18 uur een inleiding over Socrates in Dat Bolwerck. Hij gaat daarbij onder andere in op de vraag of het Socratisch gesprek in deze tijd nog iets te betekenen heeft.

Aanmelden voor het Socratisch Café kan via wouter@denkstof.nl Er kunnen per keer maximaal tien deelnemers aanschuiven. De kosten voor het café bedragen 20 euro. Zie voor meer info onderstaande site.


www.denkstof.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant