Afbeelding
Foto: Gerwin Nijkamp

Column Paul Bombeld - Politieke standpunten

Algemeen Columns

Politieke standpunten

Met de lokale verkiezingen in aantocht wordt het toch wel eens tijd om mij in standpunten van de plaatselijke partijen te verdiepen. En dan bedoel ik niet de quasi 'kamervragen' die in de laatste maanden voor de verkiezingen aan het college gesteld worden. Want die zijn bijna alleen voor de bühne en de stukjes in de krant. En ook niet projecten als de - overigens geniale - rode taart van de PvdA. Nee, ik wil wel eens weten waar de partijen écht voor staan. Kom maar op met die partijstandpunten. Ik ben benieuwd.

Na verschillende websites van lokale politieke partijen te hebben gelezen beland ik bij GroenLinks afdeling Zutphen. Ik klik op het tabblad 'standpunten' en dan val ik bijna van mijn stoel van verbazing. Lees met mij mee: 'De gemeente Brummen heeft een prachtig groen landschap…' Huh??? Een tikfoutje? Ik lees verder: 'De gemeente Brummen ontwikkelt een eigen gedragscode Flora en Fauna…' Ik begrijp het niet goed, ik zit toch te kijken bij de standpunten van GroenLinks afdeling Zutphen? Mijn ogen schieten omhoog naar de adresbalk. En inderdaad, daar staat toch echt https://zutphen.groenlinks.nl/standpunten. Hoe kan dit nou? Is dit nog niemand opgevallen?
Eens even kijken of het beter gaat op Facebook. Gelukkig wel, daar buitelen de positieve berichten over elkaar heen. Een van de verkiezingsleuzen is: Verandering begint in Zutphen. En voor de rest allemaal vrolijke dames en heren. Een echt vriendenclubje, samen een pilsje pakken in de kroeg en zo. En misschien wel op zondagmiddag gezamenlijk naar de sauna. Gezellig, gezond en puur natuur.

Maar er staat nog iets interessants op de site. Al ruim voordat de verkiezingen en de coalitiegesprekken worden gehouden zoekt de politieke partij al een wethouder. Dat getuigt wel van het nodige zelfvertrouwen, want wat de uitslag ook is, Groen Links gaat in Zutphen klaarblijkelijk een nieuwe wethouder leveren. Zullen de kiezers de drama's rond leerlingenvervoerder PlusOV, zwembad IJsselslag en uitkeringsfabriek Het Plein dan alweer zijn vergeten? Waarschijnlijk wel, want de oproep voor een nieuwe wethouder is zo populair dat de website er op 13 januari compleet uit knalde. Althans, volgens de Facebookpagina van de groenen.

En tenslotte probeer ik nog even iets. Wat gebeurt er nu als ik naar de website van GroenLinks in Brummen ga? Welke politieke standpunten kom ik dan tegen? Misschien wel die van Zutphen? Helaas, er verschijnt groot de tekst: 'U heeft geen toegang tot deze pagina'. Tja, zo worden u en ik als kiezer ook nooit wijzer. Na al dit publicitaire geklungel wil ik natuurlijk wel eens weten wat de bestuursvoorzitter Joram van Donk van GroenLinks doet voor de kost. En dan val ik echt van mijn stoel, zijn beroep is voorlichter, van een VVD-mevrouw. Oei… ook dat nog.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant