Gea Oosterveld laat de jongeren kennismaken met traditionele kniepertjes. Foto: PR
Gea Oosterveld laat de jongeren kennismaken met traditionele kniepertjes. Foto: PR

Jongeren leren over gezonde voeding en de herkomst ervan

Algemeen

ZUTPHEN - De Weekendschool richt zich op een verbreding van het blikveld bij jongeren. Dat doen ze met excursies naar interessante werkvelden zoals de rechtbank of de wereld van de techniek. Maar men richt zich ook op voedsel. De jeugd groeit op met een overschot aan zout, vet en suiker en ontwikkelen daardoor een eenzijdige smaakbeleving. De kennis over waar ons voedsel vandaan komt verdwijnt stukje bij beetje. Binnen de Weekendschool wordt aandacht besteed aan het ontdekken van nieuwe smaakervaringen. Afgelopen zondag 14 januari vond de eerste bijeenkomst van dit jaar plaats en liet Gea Oosterveld de jongelui kennismaken met traditionele kniepertjes. De jongeren maakte rolletjes met allerlei groenten, die ze deelde met een ander persoon om zo elkaar een vrolijk nieuwjaar te wensen.

Gea Oosterveld van Stadsvoedsel Zutphen: "Hoe bereik je dat kinderen en ouders gezonder gaan eten? Onder de noemer 'weet wat je eet' starten de deelnemers aan de weekendschool elke zondag met een lunch. Gesponsord door Albert Heijn de Brink en verzorgd door Stadsvoedsel Zutphen. Door met elkaar nieuwe ervaringen op te doen en andere smaken te beleven komen de jongeren in aanraking met gezonde voeding. Stil staan bij de smaak van voedsel, de geur, hoe het eruit ziet en het gevoel dat het geeft in je mond."

De jongeren leren over de herkomst van ons voedsel, onder andere door een bezoek aan boerderij Rouwbroek van Maarten den Herder. Elk jaar sluit de weekendschool af door de jongeren te laten koken voor hun ouders, onder begeleiding van een topkok uit de Zutphense horeca. Het ontdekken en nadenken over de wereld om hen heen maakt jongeren wijzer en helpt hun bij de keuzes die ze maken voor morgen.

Voor meer informatie, zie de website.


weekendschooldewereldwijzer.nl

stadsvoedselzutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant