Tijdens het Nieuwjaarsfeest werden talenten met elkaar verbonden door ballonnen.
Tijdens het Nieuwjaarsfeest werden talenten met elkaar verbonden door ballonnen.
VIDEO

Burgemeester Vermeulen schudt Zutphen wakker tijdens Nieuwjaarsfeest

Henk Hölscher ontvangt Meander

Door Gerwin Nijkamp

ZUTPHEN - Burgemeester Annemieke Vermeulen wil Zutphen wakker schudden. Zoveel werd duidelijk tijdens het Nieuwjaarsfeest van de gemeente. In een volle Hanzehof wierp ze de vraag op: "Kiezen we voor Zutphen als schone slaapster of kiezen we voor de levendige stad?" De daaropvolgende Zutphen-show met de titel 'Een stad vol talenten' moest het publiek inspireren de handjes uit de mouwen te steken naar voorbeeld van de Zutphenaren en Zutphenezen die op het podium werden geroepen en aan het woord kwamen in filmpjes.

De burgemeester vertelde dat ze zich het afgelopen jaar thuis is gaan voelen in de Hanzestad. "Bovenal zie ik veel positiefs, veel kansen en bijzonder veel talent", zo omschrijft ze haar kennismaking, maar ze merkte ook iets anders. "Zutphen wordt vaak de schone slaapster genoemd met de vele eilandjes, verbrokkelde initiatieven. In het begin was ik hierover erg verbaasd, en in de loop van het jaar ben ik het gaan begrijpen. Het historische, mooie verleden leidt ook wel tot vanzelfsprekendheid dat alles goed blijft gaan vanuit het verleden. Dit is niet helpend voor de toekomst van Zutphen. We hebben met elkaar echt iets te doen als we het verschil willen maken en sociaal economisch een stap voorwaarts willen zetten."

Alternatief voor de Randstad
Vermeulen wil zich er hard voor maken dat Zutphen niet te boek staat als het stadje met een onwenselijk hoog werkloosheidscijfer en enkel aantrekkelijk is voor mensen die op zoek zijn naar rust en veiligheid. "We kunnen hét alternatief worden voor wonen in de Randstad, we kunnen de culturele trekpleister worden van Oost-Nederland en we zijn een fantastische voedingsbodem voor start ups en nieuwe bedrijven."
Na deze oproep tot actie verscheen een afvaardiging van de Zutphense bedrijven Terlet, Oosterberg en Qlip op het podium om geïnterviewd te worden door presentator Harm Edens. Ook werd er teruggekeken op Zutphen ontmoet Zutphen, de dag waarop het gemeentehuis was gesloten omdat medewerkers op bezoek gingen bij bedrijven en instellingen in de gemeente Zutphen. Dat de stad ook op cultureel en maatschappelijk gebied bruist, bleek uit de voorstellingen, presentaties en bijdragen over filmhuis Luxor, de Muzehof, Buddy tot Buddy en De Zutphense Leeuw, een maandelijkse rubriek in deze krant waarin Alize Hillebrink vrijwilligers uit de hele gemeente op het schild hijst.

Bekijk hieronder een video waarin drie Leeuwen zich voorstellen

Talenten verbinden
Tot slot werden alle aanwezige talenten die Zutphen moeten laten bruisen symbolisch met elkaar in contact gebracht door ballonkunstenaar Guido Verhoef. Hij liet een hele vracht ballonnen naar beneden komen in de Buitensociëteit en liet de aanwezigen een ballonhoedje maken om die vervolgens met elkaar te laten verbinden zodat er een groot talentennetwerk ontstond.

Meander
Henk Hölscher van Inntel Resort Zutphen ontving tijdens het Nieuwjaarsfeest de Meander, een onderscheiding voor mensen die zich bovenmatig inspannen ten gunste van de Zutphense samenleving. De vertrekkend general manager werd door burgemeester Vermeulen een pionier, een voortrekker en ambassadeur genoemd op het gebied van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen.
Het was dit jaar de laatste keer dat de Meander tijdens de Nieuwjaarsreceptie werd uitgereikt.

Meer berichten