Lezing Paul Scheffer over 'het verdeelde Frankrijk'

Paul Scheffer. Foto: Sacha de Boer
Paul Scheffer. Foto: Sacha de Boer

TWELLO/ZUTPHEN - Alliance Française Zutphen heeft op zondag 21 januari om 15.00 uur Paul Scheffer te gast met zijn Nederlandstalige lezing 'Het verdeelde Frankrijk' bij Brasserie Restaurant Korderijnk, Stationsstraat 31 in Twello, in samenwerking met Alliance Française Deventer en Apeldoorn. Deze informatieve lezing gaat over het politieke klimaat in Frankrijk en de verdeeldheid van de Fransen.

De presidentsverkiezingen van 2017 lieten een verdeeld land zien: het optimistische, stedelijke land van de links-liberaal Emmanuel Macron versus het pessimistische, meer rurale land van de rechts-populistische Marine Le Pen. Er loopt een diepe kloof tussen de Fransen die zich thuis voelen in een wereld die steeds opener wordt en de Fransen die verlangen naar meer bescherming. Willen we begrijpen hoe dat zo komt dan moeten we beginnen met een belangrijk gegeven: zeven op de tien Fransen leeft in de regio waar men geboren is. De opstand tegen de globalisering heeft dus veel te maken met een groot deel van de bevolking dat is gehecht aan een eigen plek. De grote vraag is of president Macron met zijn partij La République en Marche erin zal slagen om die twee werelden te verzoenen. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Paul Scheffer
Paul Scheffer (Nijmegen 1954), was vanaf eind jaren zeventig werkzaam als journalist en werkte o.a. als correspondent in Parijs. In 1986 is hij afgestudeerd in de politieke wetenschappen. In 2007 publiceerde hij Het land van aankomst, een vergelijkende studie naar immigratie in Amerika en Europa. Daarnaast heeft hij meerdere boeken en een documentaire op zijn naam staan en is hij regelmatig te zien in het televisieprogramma Buitenhof.
Momenteel is Paul Scheffer hoogleraar Europese Studies aan de universiteiten van Tilburg en Amsterdam.

Leden van de Alliance Française en middelbare scholieren hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen slechts 10 euro entree.

Meer berichten