Afbeelding

Column gedichten Mas Papo - Vooruitzien

Algemeen Columns

Vooruitzien

Overal zijn lijstjes van. De beste films aller tijden, de rijkste mensen en de duurste auto's ter wereld. Een van de langste lijstjes is de Top 2000 aan het eind van het jaar, zeg maar gerust een lijst. Maar de eerste lijst van een nieuw jaar is altijd de top 10 van goede voornemens. Elk jaar te vinden op diverse plekken en meestal afhankelijk van de plek verschilt de inhoud ervan. Maar overal staat ook weer dit jaar hoog in de lijsten: afvallen en goed met je geld omgaan. Uiteraard ontbreekt het stoppen met roken niet en ook het aangaan van nieuwe uitdagingen behoort weer tot de top 10.

Ik heb ook een goed voornemen. Dat startte al een tijdje geleden en gaat gewoon in het nieuwe jaar verder en staat ook niet in de top 10. Nu weet ik niet of je zo'n voornemen bekend moet maken. Komt het dan wel uit? Vergelijk het met een wens die je mag doen als er een ster valt. Verklap je je wens, dan komt hij niet uit. Dus dan doe ik er wat betreft mijn voornemen ook maar het zwijgen toe.

Daarnaast altijd de vraag wat het nieuwe jaar zal brengen. Je kunt je dat dagelijks afvragen, maar zo'n jaarwisseling is een mooi moment om de zaken eens op een rijtje te zetten. Maar wat gebeurd is, is gebeurd. Terugdraaien is niet mogelijk. Alles heeft zijn weg gevonden en is zoals het is. Iets overdoen kan alleen door het nog eens te doen. En dan wellicht anders. Of aanvullend. Of niet.

In het nieuwe jaar hoop ik weer inzendingen te ontvangen zodat we samen deze rubriek kunnen vullen. En dat er reacties mogen komen op al het dichtwerk en tekst.

Nieuwjaar 2018

Het ligt nog voor ons, dat nieuwe jaar
wat dagen oud, maar verder nog zo ongerept
zo schoon als een pas gevallen sneeuwtapijt
dat door geen mens nog is betreden
slechts hier en daar een vogelspoor
dat overbleef als een rest verleden tijd

wat brengt het ons dat nieuwe jaar
dat wat wij nu nog niet weten, het ongewisse
is daar waar de dagen komen gaan
de klok nog niet geslagen heeft
de tijd nog niet van zich heeft laten horen

en als het dan zover is
dat alles is geweten dan slaat de klok
weer twaalf en zijn we van het juiste pad
vergleden in de dagelijkse beslommering
en de dingen die gebeurd zijn
zoals het is in een mensenleven.

Vanaf hier wil ik iedereen een goed, gezond en poëtisch 2018 wensen. En dat alle goede voornemens maar mogen uitkomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant