Succes voor Woningabonnement in Zutphen en Lochem

Algemeen

ZUTPHEN - Het project Woningabonnement dat sinds 2015 in Lochem en Zutphen loopt als proef, is door de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) beloond met een bijdrage van 143.000 euro. Van de dertig aanpakken die de VNG ondersteunt, ziet de VNG het Woningabonnement als de meest veelbelovende en kansrijke aanpak om particuliere woningen te verduurzamen.

Met een woningabonnement nemen huiseigenaren een abonnement op energiebesparende maatregelen in huis. De woningeigenaar wordt volledig ontzorgd: vanaf het energieadvies tot en met de financiering, de uitvoering van de energiemaatregelen en de nazorg. De woningbezitter hoeft niet zelf te investeren, maar betaalt de investering terug uit de besparing op de energierekening. Bovendien krijgt hij de garantie dat de beloofde energiebesparing wordt gehaald.

Voor het Woningabonnement werken de gemeente Zutphen en Lochem samen met het bedrijf WOAB bv, lokale energieadviseurs, bouwers en installateurs. Een lokaal project dat veel werkgelegenheid kan opleveren en kansen biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.

"Mooi ook om te zien dat de medewerkers van de gemeentes in dit project een echte slag hebben gemaakt: zij zorgen ervoor dat de marktpartijen vooral aan zet zijn. De gemeente houdt alleen de regie. De deelnemende bedrijven vinden dit heel prettig", zo weet wethouder Coby Pennings van de gemeente Zutphen trots te melden Dat het Woningabonnement werkt, blijkt wel uit het aantal geïnteresseerden . Inmiddels hebben zich in Zutphen en Lochem 88 mensen aangemeld voor het Woningabonnement, zijn er 15 Woningabonnementen afgesloten en 8 woningen aangepast.

De financiële bijdrage van de VNG wordt ingezet voor het opleiden van energiecoaches en energieadviseurs, promotie van het Woningabonnement, en het verbeteren van het abonnement, zodat het eenvoudiger, sneller en goedkoper wordt voor woningeigenaren. "We willen dat het Woningabonnement in de toekomst ook mogelijk wordt voor mensen met een kleine portemonnee. Daarmee helpen we ook deze mensen om hun woning te verbeteren, zonder dat hun woonlasten stijgen", zo weet wethouder Trix van der Linden aan te vullen.

Samen met de energieadviseur doorloopt de klant een traject waarbij hij/zij zelf de keuze maakt welke energiemaatregelen hij/zij wil nemen in de woning. De klant sluit een Woningabonnement af, lokale bedrijven verduurzamen de woning. De klant betaalt de investering terug uit de besparing op de energierekening. De woonlasten blijven gelijk, maar de klant woont wel direct in een comfortabel en energiezuiniger huis, dat klaar is voor de toekomst.

Na afloop van het contract betaalt de klant een stuk minder, omdat de energierekening nog steeds lager is. De klant krijgt met het abonnement ook de garantie dat de berekende energiebesparing daadwerkelijk wordt gehaald. Zelf direct de investering betalen of het kiezen van maatregelen die niet kosteneffectief zijn, mag trouwens ook. Er wordt in de contractvorming vermeld welke bijdrage de klant betaalt. Ook het vervangen van bruin- en witgoed om energie te besparen kan in de contracten worden opgenomen.

Binnen het Woningabonnement worden vooral maatregelen toegepast die zich binnen de looptijd van het contract terugverdienen. Een woning met bijvoorbeeld een bijzonder recent geplaatste zonnepanelen of een lage energierekening komt dan wel in aanmerking voor het Woningabonnement maar gaat wel meer betalen dan in de situatie voorheen. Maar juist voor de woningen waar sprake is van veel energieverbruik door een gebrek aan isolatie of minder zuinige apparatuur kan veel winst behaald worden.

Meer informatie is te vinden op www.woab.info. Het woningabonnement is tot nu toe in alleen mogelijk voor woningeigenaren in Lochem en Zutphen. Maar in het voorjaar van 2018 is het Woningabonnement mede dankzij de inspanningen in Zutphen en Lochem voor heel Gelderland beschikbaar. Als eerste stap kan men gratis een beroep doen op de energiecoaches in Zutphen en Lochem. Zij helpen met de eerste verkenning in huis. De coach bespreekt hoe het snelst energie bespaard kan worden. De coaches hebben daarvoor een infraroodcamera beschikbaar waarbij ze samen met de bewoner de grootste warmteverliezen in de woning kunnen opsporen. In Zutphen zijn de energiecoaches te benaderen via www.zutphenenergie.nl en in Lochem via www.energieloketlochem.nl. Aanmelden voor een Woningabonnement kan via www.woab.info.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant