Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Winterklaar

Algemeen Columns

Winterklaar

Geen houden meer aan, het is winter. Ik heb nog lang geprobeerd het te ontkennen, maar heb de strijd moeten staken. De tijd van met nat haar 's ochtends de deur uitlopen is voorbij. Voordat ik aan het werk kan moet ik eerst de ruiten van de auto ijsvrij maken en tegen de tijd dat ik klaar ben is m'n haar bevroren.
Had nog planten in de tuin staan, maar die hebben de blaadjes al laten hangen. EĆ©njarige planten die niet van kou houden. Op een middag de tuin maar winterklaar gemaakt. Leeg dus. Dag kleurtjes. En konijn mag ook niet meer buiten, het temperatuurverschil met binnen is te groot.

Ik weet niet meer hoe daglicht er uit ziet. Als ik dagdienst heb ga ik in het donker de deur uit en kom pas terug als het weer donker is. Nachtdienst is nog erger, dan zie ik 4 dagen geen daglicht. Ik ben echt nog niet toe aan de winter. Maar de oplossing is simpel, even een paar dagen weg naar het zuiden. En mijn moeder wil heel graag mee. Barcelona is onze bestemming.

Met bijna lege koffers staan we op Schiphol. Leeg, met de bedoeling deze goed te vullen in Barcelona. Twee uurtjes later staan we al op de luchthaven daar. Een half uurtje met de bus, hotel opzoeken, koffers neerzetten en heel snel naar de Ramblas. Om daar lekker buiten te zitten op het terras met een flink glas Sangria. En tapas natuurlijk. Het is niet heel warm, maar warm genoeg om met een vest aan buiten te kunnen zitten in het zonnetje. Ik krijg er meteen weer energie van.
De meeste tijd brengen we door in onze favoriete wijk, de Gotische wijk. Luisteren naar straatmuzikanten in de kleine straatjes, slenteren over de kerstmarkt bij de Kathedraal. Met de lift omhoog in het standbeeld van Columbus aan het eind van de Ramblas en genieten van het prachtige uitzicht over de stad en de havens. Maar vooral zijn we druk met winkelen. Op onze manier dan. Leuke, bijzondere winkels in en dan het terras weer op. Met een wijntje en tapas uiteraard. Geweldig om zo met mijn moeder een paar dagen op stap te zijn.

De dagen vliegen om, veel te snel zitten we weer in de bus naar de luchthaven vanaf het Plaza de Catalunya. En veel te snel zitten we weer in het vliegtuig naar het koude Holanda. Met volle koffers. En genoeg energie om de koude winter in te gaan. Ik ga het redden deze winter, dankzij m'n moeder en Barcelona ben ik winterklaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant