Eli Keijser en Adriaan van Dijk. Foto: Meike Wesselink
Eli Keijser en Adriaan van Dijk. Foto: Meike Wesselink (Foto: Meike Wesselink)

Zutphense studenten schieten arme cacaoboeren te hulp

Zutphen - De Zutphense Eli Keijser en Adriaan van Dijk bereiden zich voor op hun grootse avontuur en proberen nog zoveel mogelijk geld in te zamelen om deze zomer een cacaocentrum te kunnen realiseren in het Ecuadoriaanse Suya. Een cacaocentrum dat de tweedejaarsstudenten bouwkunde zelf helpen opbouwen.

Door Meike Wesselink

De kwaliteit van cacao zit hem in het proces; drogen en branden luistert heel nauw en daarom hebben de driehonderd cacaoboeren in Suya een cacaocentrum nodig. Als de kleinschalige boeren een plek hebben waar ze hun cacao fatsoenlijk kunnen drogen, branden en opslaan gaat de levensstandaard van hen ook meteen omhoog.

Op 6 augustus vertrekken de boys naar hun liefdadigheidsproject. De planning en voorbereiding van de bouw laten de jongens over aan World Servants Zutphen, de organisatie die de werkvakantie mogelijk maakt. Eli: "Het was best leuk geweest als wij als bouwkundestudenten mochten meedenken over de bouw, maar World Servants heeft die expertise in huis en de prioriteit ligt nu bij het inzamelen van geld, want bovenal hebben we dat nodig voor de realisatie." Zo deelden de jongens mee in de winst tijdens de speelgoedbeurs van 24 november jongstleden in Het Lichtpunt, maar hebben ze nog veel meer gedaan. Ze verkochten pepernoten, regelden een churroskraam op het terrein van Windesheim in Zwolle waar de jongens studeren en zochten ze naar sponsoren. "De magische grens van duizend euro hebben we nu bereikt", vertelt Adriaan niet zonder trots. "Maar we gaan voor 7000 euro. "Daarom zoeken we nog door naar sponsoren, doen we mee aan de kerstmarkt in Lochem en gaan we nog verschillende challenges aan."

Eli en Adriaan hadden wel behoefte aan een uitdaging en gingen op zoek naar een geschikte werkvakantie. Adriaan: "Zo kwamen we bij World Servants uit, een organisatie die goed bij ons past omdat het een christelijke organisatie is en wij ook gelovig zijn. Hoe het precies vorm krijgt weet ik niet, maar tijdens onze werkvakantie besteden we ook aandacht aan het geloof. Iedere ochtend komen we in ieder geval samen en op zondag gaan we daar naar de kerk, maar dat is iets dat ik van huis uit gewend ben." Eli is ook gelovig opgevoed, maar is minder praktiserend dan Adriaan.

De materialenlijst hebben Eli en Adriaan net toegestuurd gekregen. "Er wordt gebruik gemaakt van materialen die lokaal worden ingekocht. Het mes snijdt dus aan twee kanten", legt Eli uit. Op Windesheim vinden ze het natuurlijk maar wat interessant dat de jongens op zo'n avontuurlijke bouwvakantie gaan. De school sponsort de jongens niet, maar deelt wel wat studiepunten uit voor de praktische ervaring die de twee zullen opdoen. Ook de ouders van Eli en Adriaan zijn maar wat trots. Nu Adriaan zo in het tweede jaar van zijn studie zit, komt hij tot de conclusie dat zijn interesse veel meer in de uitvoering van projecten zit. De werkvakantie past dan ook uitstekend bij Adriaan. Eli neigt wat meer naar de ontwerpkant en vindt het ook leuk om met tekenprogramma's te werken.

Worlds Servants Zutphen
Worlds Servants Zutphen is een organisatie die zich speciaal richt op werkvakanties voor kinderen. Jaarlijks vertrekken er zo'n achthonderd jongeren om ergens in de wereld een werkproject aan te pakken om de lokale bevolking te helpen, maar ook om de jongeren een verrijkende ervaring te kunnen bieden. De organisatie bereidt projecten voor en begeleidt ze; tijdens, maar ook nog vijf jaar na het project om eventuele nazorg te kunnen bieden.


geef.ws.zutphen

Meer berichten