Zutphen zoekt internationale samenwerking

Algemeen

Zutphen zoekt internationale samenwerking

Zutphen - Gemeente Zutphen wil zich aansluiten bij twee overkoepelende organisaties om de handen ineen te slaan als het gaat om het organiseren van grote evenementen zoals de internationale Hanzedagen, maar ook om samen op te trekken als het gaat om het aanvragen van Europese subsidies. Het gaat om het door Lübeck opgerichte Hanseverein en Efforts, het European Network for Fortified cities, forts and lines of defence waar Zutphen en andere Nederlandse Hanzesteden zich bij willen aansluiten.

Ook voor megaprojecten zoals Poort van Zuid en het beheer van oppervlaktewater en oevers van Zutphen (Blauwboek) zou een dergelijke samenvoeging kunnen resulteren in het verkrijgen van Europese subsidies. De projecten hebben namelijk als één van de doelen om de historische identiteit van Zutphen te bewaren en te vergroten en kunnen als zodanig in aanmerking komen voor subsidie. Ook voor Zutphen Promotie kan het bijdragen aan het beter op de markt zetten van Zutphen als Hanzestad. Daarvoor wordt al samen opgetrokken met de Nederlandse Hanzesteden en Lübeck, Visby, Vismar en Riga. De raad van Europa heeft de Hanze aangewezen als culturele route en de Hanzesteden kunnen zich als zodanig gezamenlijk manifesteren.

Hanseverrein heeft al aangegeven dat Zutphen welkom is. Efforts vraagt jaarlijks duizend euro voor lidmaatschap. Kosten voor reis en onderdak daar nog bij, maar meer dan 2000 euro per jaar denkt het college niet kwijt te zijn aan kosten.

Als de raad akkoord is, wordt Zutphen aangemeld bij de overkoepelende organisaties.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant