Antibiotica Car van Antibiotica Brigade. Foto: Philips Museum
Antibiotica Car van Antibiotica Brigade. Foto: Philips Museum

Antibiotica Brigade biedt informatie in Gelre ziekenhuizen

Algemeen

ZUTPHEN - Wereldwijd is resistentie van bacteriën tegen antibiotica een groot probleem bij de behandeling van infectieziekten. Gelre ziekenhuizen besteedt op museale wijze aandacht aan dit onderwerp. De Antibiotica Brigade is op dinsdag 21 november aanwezig in de centrale hal van Gelre Apeldoorn en op donderdag 23 november in de centrale hal van Gelre Zutphen en biedt informatie tussen 9.00 en 16.30 uur. Iedereen is van harte welkom om alles te weten te komen over antibiotica.

De Antibiotica Brigade is een rondreizende tentoonstelling van het Museum Boerhaave in Leiden. In een omgebouwde Piaggio Ape leren bezoekers alles over antibiotica, antibioticaresistentie en verstandig antibiotica gebruik. De multimediale presentatie belicht de geschiedenis van de antibiotica; van de ontdekking van bacteriën in 1666 tot de campagne tegen resistentie in 2016 en 2017. Ook kunnen bezoekers o.a. een filmpje bekijken hoe apothekers antibiotica-resistentie helpen voorkomen en hun hand scannen op resistente bacteriën.

Een arts schrijft alleen antibiotica voor bij bacteriële infecties zoals longontsteking en als een patiënt niet op eigen kracht kan genezen. Veelvuldig antibioticagebruik heeft een groot nadeel: bacteriën worden ongevoelig voor de werking van een of meerdere antibioticasoorten. Dit heet antibiotica-resistentie. Infecties zijn dan moeilijk te behandelen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant