Likun Tang en gastmoeder Anoushka Ebbine. Foto: Meike Wesselink
Likun Tang en gastmoeder Anoushka Ebbine. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Zutphen maakt kennis met jongeren van over de hele wereld

Algemeen

Zutphen - Likun Tang (24) is alvast naar Zutphen gekomen om de eerste lijntjes te leggen met gastgezinnen, scholen en sponsoren zodat de honderd jongeren van Up with People (UWP) hier vanaf maandag 27 november een week kunnen neerstrijken. De jongeren -niet religieus gebonden en vrij van gouvernementele banden- uit vijftien verschillende landen komen geen boodschap verkondigen, maar willen de wereld wel een stukje mooier maken. Dat doen ze met een van de meest universele vormen van communicatie: muziek en dans.

Door Meike Wesselink

De ouders van de Chinese Likun zouden het liefst zien dat hun zoon een goede baan en een lieve vrouw vindt en kindertjes op de wereld zet, maar Likun is daar helemaal nog niet klaar voor. Terwijl hij keihard studeerde -het arbeidsethos in China is hoog- las hij over een meisje dat ging backpacken. Dat was precies wat Likun wilde. Hij besloot zijn biezen te pakken en bezocht onder andere India, Nepal en Laos maar wilde méér van de wereld zien "in a deep way". Toen hij in Peking kennismaakte met de organisatie Up with People, sloot hij zich aan en reisde met hen een jaar de wereld rond. Hij maakte zijn studie automatisering af maar was daarna alweer gauw te vinden bij UWP. "Het biedt namelijk écht een kans om iets van de wereld te zien. Je maakt kennis met jongeren van over de hele wereld en werkt intensief samen aan vrijwilligersprojecten, het geven van workshops en theatervoorstellingen. Voor jongeren die bijvoorbeeld theaterwetenschappen studeren of een maatschappelijke studie volgen, biedt de organisatie mogelijkheid om stage te lopen. Ook jongeren die een tussenjaar hebben sluiten zich aan. De enige eisen die we aan deelname stellen zijn dat je Engels spreekt, tussen de 17 en 29 jaar bent en je school hebt afgerond, of dat middels UWP wilt doen."

Maar wat komt Up with People in Zutphen doen? "We hebben contact gelegd met de Internationale Schakelklas en Buddy to Buddy om daar vrijwilligersklussen te doen en hebben veiligheid als thema gekozen om op scholen voor voortgezet onderwijs discussies te houden en workshops te geven. Muziek en dans is ons motto dus ook daarin bieden we workshops. Op 28 november om 20.00 uur geven we een grote voorstelling in de Hanzehof met dans en muziek van de jaren zestig tot en met nu. Bekende popliedjes, maar ook nummers die we zelf hebben geschreven."

Gemeente Zutphen heeft honderdvijftig kaarten gekocht voor de kinderen van de schakelklas en de organisatie Buddy to Buddy. De Zutphense serviceclubs steunen UWP ook financieel, maar de organisatie probeert de kosten zo laag mogelijk te houden. De jongeren van 17 tot en met 29 jaar verblijven bij gastgezinnen. Die hebben zich vrijwillig aangemeld, maar Likun is nog op zoek naar een stuk of tien bedden. Zelf logeert hij bij Anoushka Ebbinge -van Rappard in Warnsveld. Niet geheel toevallig: Anoushka reisde in de jaren tachtig zelf mee met Up with People. Zij heeft er dan ook voor gezorgd dat de jongeren naar Zutphen komen; een middelgrote stad in Nederland die de jongeren een goed beeld geeft van de cultuur van een land. Vóór Zutphen deed UWP Querétaro, Mexico aan. "Sometimes when people over there say 'yes' they mean 'no', vertrouwt Likun met toe om een van de grootste culturele verschillen met zijn eigen land aan te geven. Ondertussen werkt Likun keihard om alles op orde te krijgen voor de komst van UWP naar Zutphen en Apeldoorn waar de jongeren ook een aantal dagen verblijven. Anoushka ziet het met argusogen aan en hamert erop dat Likun af en toe wat vrije tijd neemt. "Misschien moet ik dat dan maar doen", verzucht hij. "Want dat hoort tenslotte weer bij deze cultuur."

Om meer te weten te komen over het programma waar alle jongeren bij aan mogen schuiven, bekijk een van onderstaande links of neem contact op met Likun via ltang@upwithpeople.org


www.upwithpeople.org/zutphen

www.facebook.com/upwithpeople

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant