Afbeelding
Foto: Gerwin Nijkamp

Column Paul Bombeld - Melk-onderzoekers

Algemeen Columns

Melk-onderzoekers

Afgelopen weekend hadden we een logé uit Verweggistan. En dan komt mevrouw Bombeld al snel met de vraag of er zondag nog iets leuks te doen is in de regio. Ik kijk dan altijd als eerste op achterhoekagenda.nl, dé website met nagenoeg alle activiteiten in onze streek. En zo belanden we bij de cactusoase in Ruurlo, waar naast het gebruikelijke aanbod ook nog een bijzondere schilderijenexpositie te bewonderen is.

De cactusoase is allang niet meer een ruimte met alleen maar cactussen. Zo heeft de historische vereniging Ruurlo er een permanente ruimte voor oude werktuigen die op de boerderijen in de streek gebruikt werden. Mijn oog valt op zo'n ouderwetse melkmachine die vroeger in de weilanden stond. Een houten huisje op vaak metalen wielen en daaraan vast een soort hekwerk waaraan de koeien vastgebonden werden. In mijn vroege jeugd stond ik in de weilanden naast ons huis vaak te kijken naar de boer die de koeien eerst ging voormelken voordat hij de machine op de spenen aansloot. In het huisje op wielen stond ook nog een rek met reageerbuisjes voor het melkmonsteren. Maar wat dat precies betekende?

De cirkel was rond toen ik afgelopen dinsdag bij het grootste bedrijf voor melkonderzoek van Nederland op bezoek was. En dat bedrijf zit gewoon in Zutphen. Als u over de nieuwe rondweg rond de Polbeek rijdt komt u er vlak langs. Bij Qlip in Zutphen worden iedere werkdag zo'n vijftigduizend melkmonsters uit heel Nederland geanalyseerd. Daarnaast onderzoekt het laboratorium andere zuivelproducten zoals boter, kaas, melkpoeder en zuigelingenvoeding. Met als doel het hoge aanzien van de Nederlandse zuivelsector te bewaken en daar waar mogelijk naar een nóg hoger niveau te tillen. Inmiddels is Qlip een van de grootste werkgevers in Zutphen.
Via een zeer gestroomlijnd vervoerssysteem belanden iedere nacht en iedere middag tienduizenden melkmonsters op het laboratorium in Zutphen. Daar begin het mij bijna te duizelen. Een stortvloed aan lopende banden van zo'n 10 centimeter breed verplaatst duizenden plastic kokertjes met melk door het bedrijf. Aan de onderkant zit een chip die alle noodzakelijke gegevens bevat van zowel de inhoud van het kokertje als de gegevens van de melkveehouders. Een groot deel van het onderzoek gaat geautomatiseerd, maar toch werken er nog meer dan honderd laboranten in de fabriek. De eerste lopende banden worden 's morgens om halfzes opgestart, de laatste onderzoekers doen 's avonds rond tien uur de lampen weer uit.

Zutphen mag trots zijn op zo'n hoogwaardig bedrijf. En misschien weet u het nog, koning Willem Alexander opende de nieuwbouw van Qlip in januari van dit jaar. Daarmee zette het bedrijf zich, voor velen buiten de branche, definitief op de kaart. Bij het verlaten van het pand wenste ik ze dan ook veel succes.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant