Hildo Krop. Archieffoto Hildo Krop Museum
Hildo Krop. Archieffoto Hildo Krop Museum

De man achter vele kunstwerken

GORSSEL - Archivaris Piet Hendriks van het Hildo Krop Museum te Steenwijk is op woensdag 11 oktober te gast bij de Gorsselse Kunstkring in Residentie de Roskam aan de Hoofdstraat 26 te Gorssel. Aanvang van de lezing is om 20.00 uur. Aanwezigen maken aan de hand van een aantal kunstwerken van Hildo Krop kennis met zijn enorme oeuvre. Daarbij zal hij ook stil staan bij de mens achter de kunstenaar. Wie was die man die op 86-jarige leeftijd nog steeds de beitel ter hand nam om in gevecht te gaan met het meest weerbarstige materiaal en hoe stond hij in de maatschappij?

Van veel kunstwerken in de openbare ruimte is bij het publiek niet bekend wie de kunstenaar is. Dat geldt zeker ook voor menig inwoner van Amsterdam waar het gaat om het enorme aantal versieringen aan gebouwen en bruggen die de stad rijk is. Een groot deel daarvan is vervaardigd door Hildo Krop (1884-1970) als zoon van een banketbakker geboren te Steenwijk. Villa Rams Woerthe in die plaats huisvest nu het Hildo Krop museum. Hildo Krop had een deeltijdcontract bij de gemeente Amsterdam, dus had hij tijd over om ook in de rest van Nederland opdrachten aan te nemen, zoals het bronzen reliëf bij het monument op de Afsluitdijk. Hij was zeer leergierig en heeft zich met enorme inzet allerlei kunstvormen eigen gemaakt. Dit resulteerde in een grote hoeveelheid vrij werk, waaronder houtsneden, (bouw)keramiek, herdenkings-monumenten, portretten, toneelmaskers, penningen, reliëfs etc. Geen enkel materiaal was hem vreemd.

Een groot deel van zijn werk is in particulier bezit. Daarnaast is er werk van Krop in de collectie van Nederlandse musea terug te vinden, waaronder museum MORE.


www.gorsselsekunstkring.nl

reageer als eerste
Meer berichten