Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Zwaleman | Citroenmelisse

Algemeen

Citroenmelisse

In mijn kinderjaren keek ik nauwelijks televisie. Geen wonder, want de uitzendingen op die ene zender die we hadden begonnen pas om acht uur en dan lag ik al in bed. Je had wel op woensdag- en zaterdagmiddag een programma speciaal voor kinderen, het Kinderuurtje. Maar die naam was misleidend, want na hooguit drie kwartier vertoonde het tv-scherm alweer het testbeeld.
Ook op de radio waren de uitzendingen voor kinderen niet dik gezaaid en van spelcomputers hadden we nog nooit gehoord. Wat deed je dan als het slecht weer was en je niet naar buiten kon? Nou, spelen met je Dinky Toy autootjes bijvoorbeeld. Of je bouwde een hijskraan van Meccano. Dat laatste deed ik persoonlijk trouwens niet. Ik had niet zoveel met techniek. Liever kroop ik met een boek in een hoekje. Lezen, daar was ik dol op. Ik verslond wel twee of drie boeken per week.

Was ik dan een echte huismus? Nee hoor, juist door dat lezen was ik ook graag buiten. Speelde ik samen met mijn vriendjes de avonturen na van mijn boekenhelden Arendsoog en Biggles. De feestweide tegenover ons huis was onze prairie. En met een beetje fantasie kon je in die slecht onderhouden oude begraafplaats aan het eind van de straat een woeste jungle zien.
Op die begraafplaats groeiden trouwens wel veel brandnetels, waarmee je uiteraard in het vuur van het spel wel eens in aanraking kwam. Geen nood, even met een blaadje weegbree over de rode plek wrijven en de jeuk was weg!

Het is een mooi voorbeeld van volksgeneeskunst waarmee ik als kind nog vertrouwd was. Maar de generaties die voor mij in de Achterhoek leefden kenden nog veel meer planten met een geneeskrachtige werking. Zij wisten bijvoorbeeld dat je een steenpuist weg kunt krijgen als je er een geraniumblad (of een koolblad) overheen wrijft. Dat een aftreksel van haagwinde (in deze streek beter bekend als pispotjes) helpt als je je drol even niet kwijt kunt. Ontstoken tandvlees behandelde je door er huislook overheen te wrijven, een plantje dat je op het dak kon vinden. Als je tenminste een pannendak had, want op riet groeide het niet. Wilde akelei hielp tegen reumatiek en een keelontsteking genas je met thee van vlierbloesem.

Tja, en dan had je nog de citroenmelisse. Dat was echt wat je noemt een alleskunner. Volgens onze voorouders (die de plant vaak speciaal kweekten vanwege haar medicinale kwaliteiten) hielp citroenmelisse echt tegen alles. Van astma tot migraine, van ingewandsstoornissen tot slapeloosheid en alles wat je verder maar kunt bedenken.
Citroenmelisse wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt in diverse druppels en smeerseltjes van Dr. Vogel, maar de plant zal vanwege haar medicinale werking nergens meer in de vensterbank staan. Tegenwoordig hebben we een ander middeltje dat tegen ieder kwaaltje en elk ongemak helpt. Cannabis is de citroenmelisse van de 21ste eeuw. Als je tenminste gelooft wat je op de internetfora allemaal kunt lezen. In de vorm van CBD-olie (waar je dus niet high van schijnt te worden) zou de legaal geteelde hennep ook tegen praktisch alles werken. Van stress en slapeloosheid (dat schijnt echt zo te zijn) tot kanker (en daar geloof ik voorlopig niks van!). Baat het niet dan schaadt het niet? Nou, dat moeten we nog maar afwachten...
Inderdaad, ik heb zo mijn twijfels. Maar dat is niet de enige reden dat ik nog niet aan de CBD-olie ben. Een klein flesje van dat spul kost namelijk al gauw vijf tot zes tientjes. Dan koop ik liever een citroenmelisseplant. Verkrijgbaar in bijna elk tuincentrum, voor hooguit drie euro!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant