Columns

Column Paul Bombeld - Zonnepanelen in Zutphen

Zonnepanelen in Zutphen

De afgelopen week tekende de gemeente Zutphen een overeenkomst met Solarfields voor de plaatsing van zonnepanelen. 14.500 panelen moeten er komen op de voormalige stortplaats Fort de Pol, een prima idee. Maar toch signaleer ik iets vreemds: Het bedrijf Solarfields komt helemaal uit Groningen. Maar in Zutphen hebben we toch onze eigen Zutphense Energie Transitie. Waar is onze lokale partner ZutphenEnergie plotseling gebleven?

Precies een half jaar geleden presenteerde ZutphenEnergie een indrukwekkend rapport. Onder de noemer 'Bedrijfsplan 2017-2019' werd uitvoerig uit de doeken gedaan hoe de plaatselijke energieclub de komende jaren driftig gaat werken aan een verantwoorde energietransitie. En onder het onvermijdelijke kopje 'missie' staat dat ze hiermee de lokale economie gaat versterken. Geweldig, dat soort initiatieven hebben we in onze Hanzestad nodig! In nauwe samenwerking met de gemeente wil ZutphenEnergie er een groot succes van maken.

Maar nu gaat de gemeente plotseling in zee met Solarfields uit Groningen. Dat bedrijf bestaat uit 14 hoger opgeleiden die prima de weg in subsidieland weten te bewandelen. Want al die zonneprojecten gaan alleen door als de subsidie rijkelijk vloeit. Zo werkt dat in dat wereldje. En die subsidie vloeit nu naar Groningen.
Solarfields heeft inmiddels al heel wat projecten in Nederland in ontwikkeling. En daarvan is Zutphen absoluut een van de toplocaties. Bijna nergens in Nederland levert een zonnepaneel zoveel energie. Een voorbeeld: een paneel in het binnenkort te openen zonnepark van Solarfields in Geldermalsen levert per jaar 232 kilowatt stroom op. Dat is een prachtig resultaat, maar in Zutphen -let op- levert een zonnepaneel het vermogen van 324 kilowatt. Geweldig! Dat is maar liefst 40% meer. Dat heb ik altijd wel gedacht, nergens schijnt de zon zó uitbundig als in Zutphen.

Daarnaast geeft Solarfields ook nog op hoeveel huishoudens er voorzien kunnen worden van zonnestroom uit hun parken. En met enig rekenwerk kom ik tot de conclusie dat hierin ook grote verschillen zitten. De huishoudens in Eemsmond in het hoge noorden gebruiken per jaar 3734 kilowatt en 20 kilometer lager in Hoogezand-Sappemeer wordt er volgens Solarfields maar 3088 kilowatt verbruikt. Zutphen zit met 3357 kilowatt-verbruik in de middenmoot. Ook hier dus grote verschillen tot ruim 20%.
Als ik een hele boze gedachte heb denk ik weleens: wie neemt wie hier nu in de maling? Deze enorme verschillen zijn toch bijna onverklaarbaar. Wordt hier gerommeld met cijfers en laat Zutphen zich weer in de maling nemen, net als met die rare biomassacentrale?

Ik vind het jammer dat onze eigen ZutphenEnergie geen zonnepanelen op Fort de Pol gaat plaatsen. Want het is toch geweldig dat zo'n grote groep lokale bewoners zich voor groene energie en een betere lokale economie wil inzetten. Dát soort initiatieven zou de gemeente moeten omarmen. Maar helaas…

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden